Вучич отговори на Байдън

Булфото (архив)
share

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари за поздравлението на американския президент Джо Байдън по повод националния празник на Сърбия -  Сретение, 15 февруари, но отбеляза, че взаимно признаване между Сърбия и Косово не е записано в нито един акт на нито една световна организация, нито на Европейския съюз, в нито една резолюция, съобщава белградският вестник "Новости" в електронното си издание, цитиран от Нова телевизия.

"Разбираме, че това е американската политика, имаше опити тази фраза да се наложи като нещо, което трябва да бъде приемем като окончателно решение. Вече казах в Белия дом какво мисля за взаимното признаване и отговорът ми няма да бъде различен", заяви Вучич.

Байдън изпрати молба до Вучич, обеща му подкрепата на САЩ, ако я изпълни

"Досещам се за много идеи за това какво поздравление бих могъл аз да изпратя за Деня на независимостта на САЩ, но ролята ми е да защитавам интересите на Сърбия", добави той.

"За нас Сретение е голям празник и то е много по-важно за нас от американските и албанските желания. И ние имаме своите желания, но и по-различна действителност. От друга страна трябва да призная, че това не е приятно, защото ви е ясно, че цялата американска външнополитическа инициатива ще върви в тази посока", каза сръбският президент.

Американският президент Джо Байдън поздрави сръбския държавен глава Александър Вучич за националния празник на Сърбия 15 февруари и поиска от него да положи усилия за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, споразумение, което е фокусирано върху взаимното признаване на двете страни.

Водещи новини

Още новини