В Сърбия разследват информации за подслушване на Вучич

  • 04 януари 2021 09:32

  • 498
  • 1
В Сърбия разследват информации за подслушване на Вучич
© Getty Images/Guliver (архив)

В Сърбия започна строго секретно разследване за подслушване на президента Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., съобщава в. "Вечерне новости", като се позовава на собствени източници.

Разследването на Сектора по вътрешен контрол в МВР е започнало преди известно време с цел да се установи кой и по чие искане е подслушвал президента. Подслушването на държавния глава се разследва като тежко престъпление и "опит за сваляне на конституционния ред", предава БТА.

Балканска паника тресе Кремъл

По-рано Вучич заяви, че е бил подслушван в продължение на година - година и половина и че има доказателства за това - записи на собствените си разговори. Президентът заяви, че знае кой го е подслушвал. Министърът на вътрешите работи Александър Вулин на свой ред каза, че подслушването на президента е свързано с обявената от него война на мафията.

През юни 2018 г. тогавашният президент на босненската Република Сръбска Милорад Додик, сега сръбски представител в босненското Председателство, заяви, че британските разузнавателни служби подслушват него и Вучич и уточни, че става въпрос не за обикновени военни, а за представители на британски разузнавателни служби, които използват на Балканите най-съвременно оборудване. На въпрос на журналист информирал ли е сръбския президент, Додик отговори, че "Вучич знае много добре това".

По данни на сръбските медии в Сърбия действат 55 чуждестранни служби за сигурност от 40 страни.

Вучич: Сърбия е готова за диалог и компромис, но не и за ултиматуми

Въпреки оказвания натиск и "вложената голяма политическа енергия" Сърбия няма да позволи да се извършат промени в Дейтънското споразумение, заяви председателят на сръбския парламент Ивица Дачич, цитиран от вестник "Данас". Той заяви, че и в Босна, и извън нея се полагат големи усилия за премахване на Република Сръбска и това се прави "под масата, с натиск изключително върху сръбския народ".

"Сърбия недвусмислено зачита суверенитета на Босна и Херцеговина, но не можем да допуснем някой да оспорва съществуването на Република Сръбска, да иска премахването й или да иска Босна и Херцеговина да признае независимостта на Косово. Не сме толерирали това до днес, няма да го правим и в бъдеще", заяви Дачич.

Вучич: Балканите могат да инициират бъдещ икономически растеж в Европа

Акварел с името "Спомен във времето" на младата художничка от Босилеград Сандра Стоименов бе изпратен в Москва като част от Международната изложба на акварели, която се състоя от 19 до 30 декември миналата година в руската столица, съобщава вестник "Новости". На изложбата бяха представени най-добрите акварелисти от целия свят.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
498 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.04 | 10:03

1
Двуличните пуски машички. Няма да допуснат признаване на Косово, но Македония трябва да е призната... Копиленца недни.

Добави коментар

Водещи новини