Вучич: Ще създадем Велика Сърбия

23 април 2021 12:54

Вучич: Ще създадем Велика Сърбия
© Getty (архив)
1206 4

"Ние ще създадем Велика Сърбия", това каза президентът на балканската страна Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград., предаде местното радио Б92.

По думите на лидера на западната ни съседка велика държава не се гради с война. "Една страна е велика, когато нейната икономика расте, гражданите ѝ се радват на висок жизнен стандарт и тя има добра инфраструктура. Това е нашата цел и тя се постига единствено и само с мирни средства", категоричен бе той.

Вучич продължи: Ние не искаме нито война, нито някакви промени в границите на Балканите. През 90-те години на миналия век (по време на въоръжените конфликти, съпътствали разпада на Югославия) пред очите ни се разиграха огромни трагедии и ние не искаме да виждаме още разбити човешки съдби.

"Има обаче определени кръгове, които лансират идеи за някакво прекрояване на границите в региона и с това сипват сол в душевните рани на близките на жертвите и на пострадалите от конфликтите и този начин се опитват да разрушат мира", посочи още Вучич.

С тези думи лидерът на западнобалканската държава коментира медийни публикации за евентуално прекроявана границите на Балканите. Според няколко издания  словенският премиер Янез Янша е предложил Сърбия да вземе населените със свои сънародници земи (Северно Косово и автономната част на Босна и Херцеговина - Република Сръбска), като в замяна да даде на Албания (включваща и Косово) южните райони Прешево, Буяновац и Медведжа, населени предимно с албанци.

Албанският премиер: България държи Македония като заложник

Министър-председателят в Любляна категорично отрече да има нещо общо с подобен проект.

Валери Зайцев
1206 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Вагинир

2021.04.23 | 20:08

4
ПО-ЛОШО ОТ РОСТАК ЗА ВРАГ Е РОСТАК ЗА ПРИЯТЕЛ,А ИМАШ ЛИ РОСТАК ЗА ОВОБОДИТЕЛ СЕ ПРЕВРЪЩАШ В ЗАДУНАЙСКИ КРЕПОСТЕН СЕЛЯНИН С РОСТАШКО САМОСЪЗНАНИЕ... ПОНЬЯЛ БЛЯД БЕЗРОДНЫ-СУКА ЙОБАНА В РОД ТЫ...Ако американските и английски идиоти,не бяха затрупали ГЕРМАНИЯ с бомби,империята на ЗЛОТО щеше да празнува на п€ткин ден...ПАБЕДА БУДЬЕТ ЗА НАМИ-МЕРЦЕДЕСИ ДЛЬЯ ВАМИ!!!...
Вагинир

2021.04.23 | 19:30

3
Ако американските и английски идиоти,не бяха затрупали ГЕРМАНИЯ с бомби,империята на ЗЛОТО щеше да празнува на п€ткин ден...ПАБЕДА БУДЬЕТ ЗА НАМИ-МЕРЦЕДЕСИ ДЛЬЯ ВАМИ!!!...
Рад

2021.04.23 | 14:08

2
5 пъти по добре са от България

2021.04.23 | 13:30

1
ДА, НО САМО В ГРАНИЦИТЕ НА БЕЛГРАДСКА ОБЛАСТ

Добави коментар

Водещи новини