Ангел се появи в "Света София"

Getty (архив)
share

Изображение на ангел е било открито в истанбулския храм "Света София", написа турският в. Хюриет.

Реставратори са съобщили, че след почистване на тавана на историческата сграда са намерили изображението на ангела с шест крила.

"Последната информация на ангела е датирана между 1847 и 1849 г. За него се говори в кореспонденция, разменена между султан Абдул Меджид и швейцарския архитект Гаспаре Фосати. Вероятно европеецът, който е ръководел ремонтни дейности, по нареждане на султана е замазал изображението, което открихме на 22 ноември", са посочили специалистите.

"Ангелът с шестте крила, чиито размери са метър на метър и половина, най-вероятно е бил нарисуван по време или малко след изграждането на храма. Ние предполагаме, че той е бил част от по-мащабна композиция", са допълнили експертите.

Борел заклейми решението за превръщане на "Света София" в джамия

"Света София" е била изградена като черква през 537 г. по време на византийския император Юстиниан I. Тази сграда е била християнски храм в продължение на 916 години. Тя е била преустроена в джамия след като османският султан Мехмед II е превзел Константинопол на 29 май 1453 г.

"Света София" е започнала да функционира като музей с указ на първия президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк (1923 – 1938 г.).

На 10 юли 2020 г. сегашният лидер на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган е анулирал решението на основателя на Република Турция и сградата е започнала да функционира като мюсюлмански молитвен дом.

 

Водещи новини

Още новини