Искат „Света София“ в Истанбул да мине под закрилата на ЮНЕСКО

  • 02 ноември 2022 15:58

  • 599
  • 2
Искат „Света София“ в Истанбул да мине под закрилата на ЮНЕСКО
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Междупарламентарната асамблея на православието е подала искане „Св. София“ в Истанбул да бъде поставена под закрилата на ЮНЕСКО, съобщи за гръцката държавна телевизия ЕРТ генералният секретар на организацията и депутат от Нова демокрация Максимос Харакопулос.

На 10 юли 2020 г. турски съд анулира правителствено решение от 1934 г., с което историческият храм "Света София", изграден през шести век като християнска църква и превърнат през петнайсети век в джамия, е превърнат в музей, и проправи пътя към отварянето й отново като джамия, информира БТА.

Харакопулос заяви, че е подадена молба в ЮНЕСКО да бъде защитен този исторически и религиозен паметник. Той съобщи, че в организацията участват православни депутати от 25 страни, които са се заели с повишаване на чувствителността на международната общност в полза на спасяването на „СВ. София“. 

Максимос Харакопулос обясни, че са били представени на ЮНЕСКО публикации, предимно от турски медии, археолози и граждани, които свидетелстват, че „Св. София“ е в опасност. Той добави, че не може една международна организация спокойно да наблюдава разрушаването на подобен паметник, затова е било поискано задействане от страна на ЮНЕСКО.

Събитието на 2020 г. за турците е било превръщането на Света София в джамия

ЕРТ припомня и статия в турския опозиционен вестник "Биргюн", в която се споменават щетите в "Св. София" след връщането на статута на джамия и се цитира председателят на турското Сдружение за история на изкуството Шериф Яшар, който споделя в Туитър видео, на което се виждат графити с издълбани имена във вътрешните пространства на храма.  

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
599 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ВАГИНИР ПУТИ

2023.07.22 | 17:43

2
ЕДИНСТВЕНИ ПАРТИЙНОСЛАВНИТЕ БАНДИТОПАРТИЗАНСКИПОПОВЕ УСЪРДНО ЛИЖАТ ОСРАНИТЕ АНТИРЕЛГИОЗНИ ГЪЗОВЕ НА РОСИТЕ. ОТКАЗАХА Ѝ ГЪРЦИТЕ,СЪРБИТЕ,РУМЪНЦИТЕ,ДАЖЕ И АВТОКЕФАЛНАТА МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА И ОТКАЗА,САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗАДУНАЙСКАТА БАНДИТОПАРТИЗАНСКА ПОПСКА СГАН ВЕЧНО ЛИЖЕ ОСРАНИТЕ ПЕШЕРНОКОМУНИСТЧЕСКИ ИДИОТСКИ КРЕМЪЛСКИ ГЪЗОВЕ. ВСЕ ТАКААААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА....АМИН ДАЙ БОЖЕЕЕ....
гост

2022.11.03 | 07:11

1
то и в момента в стату исторически циност и се опазва и се използва като джамия

Добави коментар

Водещи новини