Извънредното положение в Сърбия може да бъде премахнато в средата на май

Pixabay
share

Смекчаването на мерките против коронавируса отвори въпроса кога би могло да бъде напълно премахнато извънредното положение, пише вестник "Блиц", отбелязвайки, че според негови източници това би могло да стане в средата на май. Източниците на вестника заявили, че е съществувал план извънредното положение да бъде отменено на 4 май, но това e било отхвърлено след появяването на огнища на коронавирус в още няколо общини.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Ако всичко върви добре на 1 май и Гергьовден и ако нямаме проблем с дисциплината, който да доведе до нови огнища и експлозия на заразата, извънредното положение ще бъде отменено в средата на идния месец, е заявил за "Блиц" източник от сръбското правителство.

Ситуацията с COVID-19 в съседна Сърбия се усложнява

Извънредното положение в Сърбия бе обявено на 15 март, 9 дни след първия случай на зараза с коронавирус. Веднага след това армията бе ангажирана да охранява болници и домове за възрастни хора и бе въведен полицейски час, припомня изданието.

Вестник "Плитика" съобщава, че през изминалите 24 часа от коронавирус в Сърбия са починали още шест души и общият брой на жертвите на тази коварна болест е достигнал 168 души. Общият брой на заразените в момента е 8497 души, като за един ден са се заразили нови 222 души, заяви заместник-директорката на института "Батут" Дария Кисич Тепавчевич. Според нейните думи в болници се намират 2517 души, а 79 пациенти са на респиратори. Досега са излекувани 1260 души.

Броят на смъртните случаи от COVID-19 в Сърбия достигна до 156

Епидемиологът Бранислав Тиодорович заяви, че от днес е позволено пребиваването в паркове, при спазване на мерките за дистанция. Също така са позволени и тренировките на открито, а решение за спорта на закрито ще бъде взето скоро. Градският транспорт ще тръгне в Нови Сад и Крагуевац от понеделник, 4 май, а в Белград и Ниш градският транспорт ще се движи от 8 май. Тиодорович каза, че железопътният трансторт ще функционира от 4 май. Според неговите думи кафенетата и ресторантите ще могат да работят отново от 4 май, като в градините ще се спазват мерките за социално дистанциране.

Кафенетата и ресторантите в Сърбия подновяват работа от 4 май

Тиодорович каза също, че търговските центрове ще започнат да работят от 8 май, като се спазва дистанция между хората и се използват дезинфектанти и при носене на маски и ръкавици. Епидемиологът потвърди, че детските градини ще започнат да работят на 11 май, като се планира работа да започнат около една трета от детските градини, ще бъде позволено и пребиваването в училищата на децата до 12 години, пише вестник "Политика".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33008

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини