Турция подготвя завръщането на хиляди сирийци по домовете им

gettyimages
share

Турция активизира дейностите по осигуряване на завръщането на стотици хиляди сирийци, които потърсиха убежище там по време на гражданската война. Турски строителни предприемачи изграждат жилищни и инфраструктурни обекти в сирийския град Азез, който бе разрушен по време на войната в Сирия, съобщава БТА.

В резултат на офанзивата Ефратски щит, която турската армия предприе през август 2016 г. областта бе прочистена от терористите на Ислямска държава. Последва масов наплив на турски строителни и други фирми в близкия до турската граница сирийски областен град Азез, с цел възстановяване на инфраструктурните и жилищни обекти и изграждане на нови.

Дейността им се подкрепя и от турското правителство, понеже възстановяването на разрушените от войната обекти и изграждането на нови жилища ще направи възможно изпращането обратно на сирийските мигранти в Турция.

Отговорен представител коментира, че тъй като сирийските мигранти са със статут на гости, трябва да се осигурят и съответните условия за тяхното благоприятно завръщане в напуснатите домове. Тази задача изпълняват турски фирми и предприемачи. Смята се, че така ще се създадат условия за нормален живот и търговско икономическо оживяване на областта. От друга страна, насочването на турските фирми и предприемачи масово към региона е алтернатива за много от тях, които изпитват трудности поради икономическата криза в Турция. Източници от региона съобщават, че строителството се извършва с бързи темпове.

Турското правителство планира да изпрати стотици хиляди сирийски мигранти, пребиваващи в Турция, в областта на Азез, където обстановката се нормализира след войната.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви тези дни на пресконференция, че в Истанбул е забранена адресната регистрация на сирийски граждани. По думите му към момента броят им там е 546 296, но според твърденията на опозицията те са към 1 милион души само в Истанбул, а общо в страната надхвърлят 3.5 млн.души.

Водещи новини

Още новини