Турция: В историята ни няма геноцид!

Getty (архив)
share

Нашият народ се гордее с историята си и повод за тази гордост е фактът, че през миналото си турците не са извършвали геноцид. Това е заявил външният министър на Анкара Мевлют Чавушоглу, написа местният в. Хюриет.

Първият дипломат на югоизточната ни съседка днес е посетил  университет в централната анадолска провинция Коня. "Ние няма да позволим на чужди държави да ни четат лекции по история", е казал той пред студенти и преподаватели.

Думите на Чавушоглу са били отговор на неотдавнашно предложение на френския президент Еманюел Макрон 24 април да бъде обявен за Ден на памет за жертвите на Арменския геноцид. "Хора, чиито страни са извършили геноцид в Алжир и Руанда, не могат да ни сочат с пръст и да ни обвиняват в нещо, което не било извършено от нас", категоричен е бил дипломатът.

Много страни по света отбелязват 24 април като ден на памет на избитите в Османската империя от 1915 до 1923 г. арменци. Анкара отрича да е била замесена в убийство на около 1,5 млн. души, защото Република Турция няма нищо общо с Османската империя.

По време на войната за независимост на Алжир (1954-1962 г.) френските колониални власти са предприели репресивни действия срещу въстаници. Дейци на Фронта за национално освобождение от своя страна са убивали европейски заселници и алжирци, имали бракове с французи или симпатизирали на Франция.

Чавушоглу обаче е направил грешка с фактите. Руанда никога не е била френско владение. Африканската страна от края на ХIХ до 1916 г. е била под властта на Германия. Оттогава до обявяването на независимостта си Руанда през 1962 г. е била белгийско владение.

 

Водещи новини

Още новини