Кое е най-опасното оръжие на Ердоган и намеси ли се Турция във вътрешните работи на България?

  • 05 април 2019 13:49

  • 10144
  • 7
© gettyimages (архив)

Миналата седмица настъпи напрежение в отношенията между България и Турция. Повод за това стана изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който на предизборен митинг заяви, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията. Миналия петък в Букурещ премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г проведе 5-часова среща с единствения вицепрезидент на Република Турция Фуат Октай, на която поиска извинение за изказването на Чавушоглу.

Novini.bg потърси за коментар бившия депутат от ДПС Осман Октай за коментар по темата.

"Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва създаде по време на предизборната си кампания напрежение в междудържавните отношения, включително и със съседите си. Това поставя Турция в изключително изолирано и сложно положение. Употребена бе и България. Аз отдавна съм предупреждавал за този риск. Предупреждавал съм също така, че Ердоган употребява мюсюлманите извън Турция за вътрешни цели. Най-опасното му оръжие е използването на балканските мюсюлмани", разкри Октай.

Попитан правилна ли бе реакцията на българските власти бившият депутат отговори: "За мен реакцията на управляващите не беше адекватна. Външният министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на призна, че Чавушоглу е разговарял с нея по темата още преди една година. Разговорите между външни министри не трябва да бъдат приемани като частни разговори, а трябва да се реагира веднага. Щом българските власти са знаели за тези разговори и факта, че Анкара ще реагира, приемането на Закона за вероизповеданията трябваше да бъде отложено във времето. Приемането на закона трябваше да се случи след приключването на изборите в Турция", категоричен беше Осман Октай.

Относно срещата на българския министър-председател с турския вицепрезидент Октай заяви: "Не трябва да се провеждат 5-часови разговори и да се молиш. Тази 5-часова среща дискредитира нашия премиер. Или затваряш остро вратата и получаваш извинение, или въобще не провеждаш разговори, докато не се извинят. Признанието на Захариева за разговори с Чавушоглу преди година също дискредитира България. Трябвало е да се реагира веднага. С този Закон за вероизповеданията се отложиха дълговете и се остави вратичка за финансиране на вероизповеданията отвън", каза той.

"По време на предизборната кампания България беше посетена от главния прокурор на Турция. За това посещение не се получи никаква информация. По мои канали от Анкара и Истанбул разбрах, че турският главен прокурор е предоставил списък с 40 лица, които трябва да бъдат екстрадирани в Турция. Вярно ли е това или не е вярно? Акцията в "Кинтекс" също може да е резултат от това посещение на главния прокурор. "Кинтекс" е обвинен от Анкара, че изнася оръжия за кюрдите в Сирия. Това също е удар по интересите на България. Трябва да спрем да се снишаваме пред всички", призова Осман Октай.

По материала работиха Галя Георгиева и Филип Епитропов

Последвайте канала на

10144 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2019.04.06 | 23:29

7

Ако искате да знаете танкерите просто си преминават от тук за да си доставят продукта но за секи случай неплават под турски флаг

тюрк

2019.04.06 | 18:56

6

Осман Октай е в един друг списък с предателите на Турското малцинство в България.

2019.04.06 | 12:01

5

Трябва да излезе българин на име Осман Октай, за да каже някои истини в лицето на българските еничари, които ни управляват. Впрочем думата еничари не е точна. Има по-точна - слуги. Тези родоотстъпници слугуват на всички, освен на собствения си народ. Скоро модата на евтините апартаменти в БГ ще отмине. Ще дойде модата на евтините апартаменти в Истанбул, Ню Йорк, Мюнхен, Москва, Париж, Пекин и т.н. , подарък от всеки, на когото се наведат нашите боклуци. Така де, кучетата трябва да бъдат нахранени за вярната служба.

2019.04.05 | 20:30

4

Рано пиле рано пее и рано го колят. Това Магарешки го знае ,но е все едно за него.Като беше кандидат кмет беше готов да превърне всеки гражданин на пациент. Помните ли ?

Virginia

2019.04.05 | 16:03

3

Google вече плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от дома си. Аз се присъединих към тази работа преди 2 месеца и съм спечелил $ 20544 в първия ми месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми е променен - напълно към по-добро! Разкажете какво правя

Започнах.......>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m

Yu80

2019.04.05 | 14:39

2

Преди години от европа пратиха едно тънко съобщение до Бг, като я оприличиха на Кенеф.
За какво ревете???
Всеки знае предназначението му, нали?

СДС е опасното оръжие на Ердоган

2019.04.05 | 14:21

1

Сините на власт се надупиха на манафа и му позволяват да изменя законите ни. Седесарският кypвенлък ни лиши от Южен поток, Бургас-Александруполис, АЕЦ Белене, навря ни в пагубна за авиацията ни сделка с одъртели американски самолети, които не можем да платим,

Добави коментар

Водещи новини