Данък дебне хиляди гърци с банкови сметки в чужбина

share

25 000 гърци с банкови сметки в чужбина ще бъдат обложени с данък в размер на 45%, ако до края на този месец не декларират депозитите си и не представят документи за притежаваните от тях авоари, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Финансовите власти прибягват до тази мярка, след като са установили, че за периода 2009 - 2011 г. осем милиарда евро се губят и не са заявени никъде.

В момента данъчните в страната проверяват редица списъци с имена на данъкоплатци с влогове, имоти и яхти в Лихтенщайн, Люксембург, Холандия и Великобритания. Става дума за 5200 гърци, които се проверяват за укрити данъци. Под лупа е поставено и имотното състояние на 600 гърци, закупили луксозни имоти в Лондон на стойност до 3 милиона евро. Данъчни служители проверяват други 104 гърци с яхти в Холандия.

25 500 гръцки данъкоплатци са получили призовки за изнесени пари в чужбина от 2009 г. до 2011 г. Сред проверяваните има скандални случаи на данъкоплатци с незначителни доходи, в това число и пенсионери, превели десетки хиляди и даже милиони по сметки в чужди банки.

Водещи новини

Още новини