МОН: Обсъжда се възможността учители от Аржентина да преподават испански в български училища

  • 08 октомври 2024 13:58

  • 218
  • 2
МОН: Обсъжда се възможността учители от Аржентина да преподават испански в български училища
© МОН

Възможността учители от Аржентина да преподават испански език в български училища обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин ЦоковГалин ЦоковПрофесор д-р Галин Борисов Цоков е избран на 6 юни 2023 г. за министър на образованието в кабинета на и посланикът на Аржентина в България Н. Пр. Алехандро Зотнер Майер.

Посланик Майер предложи да съдейства за привличане на аржентински преподаватели в България по същия модел, по който учители от Испания идват в наши езикови гимназии. В момента общо 19 испанци преподават родния си език на български ученици в 17 училища, стана ясно по време на срещата. МОН ще направи проучване за училищата, в които в момента се търсят преподаватели с майчин език испански и при възможност за тези места могат да бъдат ангажирани и аржентински учители. Отделно ще се проучат възможностите и за привличане на аржентински лектори във висши училища в България и развитие на сътрудничеството между университети от двете държави.

По време на срещата беше обсъдено и евентуално разкриване на българско неделно училища в Аржентина и изпращане на български учители там. В страната има много силна българска общност, която наброява около 57 000 души, сподели посланик Майер. Той вече е имал среща с представители на нашата диаспора, а този месец в България ще пристигне и губернаторът на аржентинската провинция Чако, където също има голяма българска общност. Предвижда се по време на визитата му също да бъде дискутирана необходимостта от създаване на българско училище там.

Министър Цоков ще инспектира ремонта за 17 млн. лева на Хуманитарната гимназия в Пловдив

На срещата беше обсъдено и задълбочаване на партньорството между двете държави в областта на науката. Вече има изградено ползотворно сътрудничество в областта на научните изследвания в рамките на ръководената от проф. Христо Пимпирев Национална програма „Полярни изследвания“ и при провеждането на Антарктическите експедиции на България.

В срещата участваха и ръководителят на консулския отдел в посолството на Аржентина Даниел Котини и директорите на дирекции „Наука“ и „Международно сътрудничество“ в МОН Милена Дамянова и Веселина Ганева, съобщават от образователното министерство.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
218 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а

2024.10.08 | 14:19

1
учители от Френска Гвиана могат ли за преподават френски у нас?
или

2024.10.08 | 14:20

2
американци да преподават "американски" английски?

Добави коментар

Водещи новини