Севернокорейският лидер призова жителите на страната да създадат "рай за народа" по случай Деня на победата в Корейската война

gettyimages
share

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че настоящото поколение е натоварено със свещена мисия да изгради "рай за народа" въз основа на идеологията, която предходното поколение е отстоявало с кръвта си, предаде Ройтерс. Страната днес отбеляза годишнината от Корейската война.

Снощи Ким посети мемориали в чест на ветераните от войната от 1950-53 г., включително Кулата на дружбата в памет на войниците от Китайската народноосвободителна армия, които са се сражавали редом със севернокорейците, съобщи държавната информационна агенция КЦТА.

На 27 юли 1953 г. Северна Корея подписва споразумение за примирие със САЩ и Китай, с което се слага край на сраженията в продължилата три години война. Американски генерали подписват споразумението, представлявайки силите на ООН, които подкрепят Южна Корея.

"Другарят Ким Чен-ун заяви, че е свещена мисия и дълг на нашето поколение да защити идеологията и системата, отстоявани с кръв от предходното поколение на победителите във войната ... и да изгради рай за народа", съобщи КЦТА.

Северна Корея нарича 27 юли "Ден на победата", въпреки че примирието очертава граница, разделяща Корейския полуостров на две приблизително равни по площ части и възстановява баланса, между двете страни, които постигат победи, но и понасят поражения по време на войната, посочва Ройтерс.

Южна Корея не отбелязва днешния ден с официални събития, пише БТА.

Разкриха как Ким Чен -ун набира харема си

В цяла Северна Корея се провеждат тържества по случай деня, включително банкети, парад на революционния младежки авангард и масови танци на централния площад в Пхенян, на които присъстват патриоти под празничните фойерверки, съобщи КЦТА.

Водещи новини

Още новини