Износът на Япония расте с най-бърз темп от края на 2022 г.

Getty Images
share

Подкрепен от по-слабата йена износът на стоки и услуги на Япония нарасна с най-бързия си темп от 2022 г. насам. Това показват най-новите данни на японското министерство на финансите за търговския баланс на страната през май, съобщиха Ройтерс и Киодо.

Износът на Япония се разшири с 13,5 на сто на годишна база през май, след като през април ръста бе далеч по-скромен - 8,3 на сто. Така японският износ нараства с най-бързия си темп от от края на 2022 г. и отбеляза шестото поредно месечно покачване.

Числото също надхвърля прогнозите на икономистите за увеличение с 13 на сто, отразявайки засилването на доставките на автомобили и машини за производство на чипове.

Силното търсене на автомобили в САЩ, ключов търговски партньор на азиатската страна, бе положително за икономиката на Япония, въпреки че местният автомобилен сектор е засегнат от скандали с тестовете за безопасност, които спряха доставките на някои модели, припомня Киодо.

Азиатските борси се движат предимно надолу в очакване на срещата на УФР

В същото време вносът в Япония се повиши с 9,5 на сто през май, докато през април регистрира ръст с 8,3 на сто.

В резултат търговският баланс на Япония е на дефицит от 1,22 трилиона йени в сравнение с очаквания за дефицит от 1,3 трилиона йени.

Йената беше с около 15 процента по-евтина спрямо щатския долар през май в сравнение със същия месец на миналата година, което повиши стойността на вноса и допринесе за дефицита, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини