Ислямист уби двама полицаи в Малайзия

Getty Images, архив
share

Двама полицаи бяха убити, а трети беше ранен в малайзийския щат Джохор в петък сутринта, когато бяха нападнати от мъж, заподозрян, че е член на свързаната с "Ал Кайда" въоръжена групировка "Джема Исламия" (JI), съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

"Джема Исламия" е войнствена групировка, която се стреми да установи ислямски халифат в Югоизточна Азия.

Главният инспектор на малайзийската полиция Разарудин Хюсеин каза, че заподозреният е влязъл в полицейски участък в град Улу Тирам в Джохор малко след 2 часа сутринта (21 часа българско време в четвъртък), носейки маска и въоръжен с мачете.

Един полицай се приближил до заподозрения, който го убил с мачетето и взел пистолета му. Последва престрелка, която доведе до смъртта на втори полицай и раняването на трети, каза Разарудин в телевизионна пресконференция.

Заподозреният. син на известен член на "Джема Исламия" , който не е имал предишни криминални прояви. също е бил убит при престрелката, каза Разарудин.

"Вярваме, че той е дошъл да открадне огнестрелни оръжия от полицията за собствената си цел, която все още не сме определили", пише news.bg.

10 души загинаха при катастрофа с два хеликоптера

Полицията е арестувала седем души във връзка с нападението, включително петима членове на семейството на нападателя.

Разарудин каза, че също така е наредил разследване на всички членове на "Джема Исламия" в щата, добавяйки, че полицията е идентифицирала повече от 20, живеещи в Джохор.

"Джема Исламия" е обвинена в организирането на някои от най-смъртоносните нападения в съседна Индонезия, включително бомбените атентати през 2002 г. в нощни клубове на Бали, които убиха повече от 200 души. Известно е, че някои от висшите ръководители на "Джема Исламия" използват Малайзия като оперативна база.

Водещи новини

Още новини