Президентът на Малдивите поиска Индия да изтегли войските си от архипелага

Getty Images
share

Малдивите няма да се оставят да бъдат сплашвани, заяви президентът на архипелага Мохамед Муизу при завръщането си от пътуване до Китай в момент, когато проблемите, пораждащи търкания с Делхи, се увеличават, предаде Франс прес.

"Не сме страна в задния двор на друга държава. Ние сме независима държава", заяви днес президентът на Малдивите пред журналисти при пристигането си в столицата Мале. "Може и да сме малки, но това не ви дава право да ни сплашвате", каза Муизу. Изказването му очевидно насочено към Индия, отбелязва АФП. "Политиката на териториална цялост е политика, която Китай уважава", каза той.

Муизу поиска от Индия да изтегли до 15 март своите около 100 войници, разположени в Малдивите.

Делхи отдавна смята архипелага в Индийския океан за част от своята сфера на влияние, но след последните президентски избори страната клони към Китай - най-големия кредитор на Малдивите.

Мохамед Муизу беше избран за ръководител на островната държава през септември, след като обеща да развива "силни връзки" с Китай и да изгони индийските войски, докато неговият предшественик работеше за укрепване на връзките с Индия.

"Клоун" и "марионетка на Израел": снимки на индийския премиер предизвикаха дипломатически скандал с Малдивите

Пътуването на Миузу до Китай тази седмица беше първото му държавно посещение. Според Китайската централна телевизия лидерите на Китай и Малдивите са подписали споразумения в областта на инфраструктурата, здравеопазването, икономиката, енергетиката, селското стопанство и опазването на морската среда, предава БТА.

Водещи новини

Още новини