Жаждата за кафе на Китай поражда жестока конкуренция сред кафенетата

Gettyimages
share

Потреблението на кафе в Китай нараства бързо, стимулирайки ожесточена конкуренция между местни и чуждестранни вериги, предлагащи горещата напитка, които през последните месеци отвориха в страната хиляди заведения, надминавайки броя на кафенетата в САЩ, съобщава БТА.

Анализаторите очакват нарастващата жажда за кафе на Китай да бъде ключов двигател на бъдещото търсене на зърната, тъй като кафенетата се разширяват отвъд Пекин и Шанхай до десетки средно големи градове.

Нарастващото търсене на кафе в Китай е възможност за международни вериги като "Старбъкс" (Starbucks) и "Тим Хортънс" (Tim Hortons), които инвестират сериозно в Китай, въпреки че са изправени пред сериозната конкуренция на бързо разрастващите се местни марки.

Учени откриха как може да бъде подобрен вкусът на кафето

Данни от Международната организация за кафето, изпратени до Ройтерс, показват, че потреблението на кафе в Китай е нараснало с 15 на сто през годишния сезон, приключил през септември, спрямо предходния цикъл до 3,08 милиона торби.

"Китайският потребител все повече възприема западния стил на живот и кафето очевидно е една от напитките, които представляват тази тенденция", казва Джейсън Ю, управляващ директор за Китай на фирмата за пазарни проучвания "Кантар уърлдпанел" (Kantar Worldpanel).

Броят на марковите кафенета в Китай е нараснал със зашеметяващите 58 процента през последните 12 месеца до 49 691 обекта, според "Алегра груп" (Alegra Group), компания, която следи растежа на веригите за кафе.

Има жестока конкуренция между местните и международните вериги, коментира Матю Бари, анализатор на напитките за "Юромонитор" (Euromonitor). По думите му всеки се опитва да грабне, колкото може по-голям дял от растящия пазар.

"Алегра груп" изчислява, че китайската "Лъкин кофи" (Luckin Coffee) е отворила 5059 заведения през последните 12 месеца, докато друга китайска верига, "Коти кофи" (Cotti Coffee) - 6004 обекта.

Допълнителна чаша неподсладено кафе помага за отслабване

"Мащабът на възможностите е такъв, че и двете (местни и международни вериги - бел. ред.) ще трябва да бъдат много агресивни, за да се изправят срещу конкурентите, и мисля, че това трябва да осигури наистина динамичен пазар през следващите няколко години", отбелязва Бари.

Базираната в САЩ "Старбъкс" отвори 700 кафенета в Китай през последната година и заяви, че е на път да управлява около 9000 в страната до 2025 г., докато канадската "Тим Хортънс" планира да има 3000 обекта в страната след четири години.

Превземането на пазарен дял е една от основните цели на "Лъкин", информира главният изпълнителен директор Джин Гуо при оповестявнаето на печалбата на фирмата за третото тримесечие.

По думите на Джейсън Ю откриването на кафенета вече се случва и в по-малките градове в Китай, всеки от които има милиони жители. "На практика това означава, че на тези места все още има много голямо поле за растежа на веригите за кафе", допълва той.

Щастливи производители

Развитието е добра новина за производителите на кафе, които вече се възползват от високите цени, установили се в резултат на лошото време в някои региони. Фючърсите за кафе арабика се търгуват близо до най-високото ниво от осем месеца, докато кафето робуста миналата седмица достигна най-високото си ниво от 15 години.

Китай внася кафе най-вече от Африка и Южна Америка.

Бразилската група за износ на кафе "Секафе" (Cecafe) заяви, че доставките за Китай почти ще се утроят през 2023 г., надмивайки за първи път прага от 1 милион торби, което ще направи страната осмия по големина пазар в света. 

Министерството на земеделието на САЩ предвижда Китай да използва 5 милиона торби кафе през новия сезон (2023/24), което ще го направи седмият най-голям потребител в света.

Потреблението на кафе в Китай все още бледнее в сравнение с най-големите потребители САЩ и Бразилия, където се изпиват по над 20 милиона торби годишно. Но нарастващото търсене сигнализира, че Китай претърпява културна промяна, подобна на други обичащи чая азиатски страни, включително Япония и Южна Корея.

Водещи новини

Още новини