-
30 декември 2023 16:22
- 2395
- 6
Американски учени установиха, че вкусът на кафето може да бъде подобрен, ако зърната се навлажнят преди смилането, съобщи Сайънс алърт.
Така се намалява статичното електричество, което се образува при смилането и причинява слепването на фините частици.
"Влагата, независимо дали става въпрос за остатъчна такава в печеното кафе или за външна, добавена по време на смилането, определя количеството заряд, който се образува", обяснява химикът Кристофър Хендън от Орегонския университет.
Хендън, който преди това е доказал как замразяването на зърната на кафето подобрява вкуса, проучва заедно с вулканолога Джошуа Мендес Харпър от Портландския щатски университет кои видове кафе се слепват повече, какви са причините за това и как това влияе на приготвянето на напитката.
Учените са сравнили сурови кафета на зърна от магазините, които са изпекли в лаборатория. Те са били с различен произход, съдържание на влага и време, необходимо за изпичане. Изследователите измерили статичното електричество във всяка партида след смилане, както и размера на частиците на прясно смляното кафе и аромата на напитката.
При фино смилане на цели зърна кафе се получава голямо триене. Това поражда статично електричество - разделяне на заредени частици, по същия начин, по който праховите частици във вулканичните шлейфове се трият помежду си и освобождават заряд, за да се получи мълния.
При двукратно смилане по-голямата част от статичното електричество се дължи повече на раздробяването на зърната и по-малко на триенето между тях.
Що се отнася до видовете кафе, които се слепват повече при смилане, по-сухите и по-тъмни печени зърна, използвани в експериментите на екипа, създават повече електростатични заряди от по-светлите, като съотношението между заряда и масата е подобно на частиците във вулканичните шлейфове и гръмотевичните облаци.
Сравнявайки зърната, смлени със и без впръскване на допълнителна вода, Харпър и колегите му са установили, че добавянето на вода преди смилането води до по-дълго време за екстракция на еспресото и до по-силна и ароматна напитка.
Количеството вода, което е необходимо да се добави, е около 20 микролитра на грам кафе или около половин милилитър за типично еспресо.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Материя" (Matter), отбелязва БТА.
Последвайте канала на
Свързани новини
БАБХ: Внимание! Опасно кафе за отслабване се продава по интернет
25 август 202311:34
Виетнамската кафе индустрия трябва да се съобрази с ЕС
16 август 202314:26
Генетично разработено кафе ще помогне на Венецуела да се върне на международния пазар
02 август 202317:23
Усещането за бодрост след сутрешното кафе е плацебо ефект
28 юни 202322:54
Кафето удари 5 евро на гръцки плаж
03 юни 202314:30
Ще изчезне ли кафето?
16 май 202309:29
Учените откриха страшна опасност, която ни грози заради кафето
04 юли 202414:52
Откриха две непълнолетни момичета в Кюстендил, обявени за издирване
03 януари 202412:25
Жаждата за кафе на Китай поражда жестока конкуренция сред кафенетата
31 декември 202318:31
ЦСКА - София увеличи драстично капитала, за да реши сериозен проблем - собствениците наливат нови 20 млн. лева в клуба
Усик отново подчини Фюри и вече няма какво да покорява
Кметът на София подписа договора за "Герена"
Балкан диктува темпото в Ботевград
Ето кой е най-вероятният следващ съперник на Александър Усик
Тайсън Фюри: Може би ще се бия отново, но е възможно да не се случи повече
Коментари 6
Добави2023.12.30 | 21:13
2023.12.30 | 19:07
2023.12.30 | 16:40
2023.12.30 | 17:19
2023.12.30 | 17:17
Добави коментар
Водещи новини
На конференцията на ДПС: Новото начало е факт, предстоят да се случат още много хубави неща за хората
22 декември 202412:10
Вътрешният министър: Няма да се откажем от издирването на 13-годишния Николай
22 декември 202412:46
Златанов: Готови сме да посрещнем предизвикателството за опазване на границите по нов начин след приемането ни в Шенген
22 декември 202412:23
Етнолог: На Бъдни вечер не се събираме да ядем и пием
22 декември 202413:14
Проф. Петрова: Употребата на имуностимулатори без нужда е „отворена врата” към автоимунните заболявания
22 декември 202413:44
Колеги на атентатора от Магдебург: Беше в отпуск по болест в продължение на седмици
22 декември 202413:49
Путин: Русия е готова да нормализира отношенията със САЩ, но без да накърнява интересите си
22 декември 202412:47
Защо руският генерал Игор Кирилов беше легитимна мишена за Киев
22 декември 202413:13
Жълт код за валежи в 9 области
22 декември 202412:41
2023.12.31 | 20:11