Износът на ваксини от Индия може да остане блокиран до края на 2021 година, предупреждава Серумният институт

Getty Images/Guliver
share

Индийският Серумен институт намекна, че планираните доставки на ваксини за бедните страни могат да останат спрени с месеци, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33007

Серумният институтът заяви, че оптимистично износът може да бъде възобновен към края на годината, посочвайки като причина за забавянето огромната вълна на пандемията, с която самата Индия се бори.

Индия е втората най-тежко пострадала от Ковид-19 страна в света след САЩ, с общо 25 милиона заразени, допълва БТА.

Индия отчете нов рекорд при починалите с коронавирус за 24 часа

Забавянето на доставките е силен удар за инициативата за споделяне на ваксини "Ковакс", която първоначално очакваше от Серумния институт 110 милиона дози за бедните страни до май. Серумният институт е лицензиран да произвежда ваксината на "АстраЗенека". От март Индия използва дозите за собствените си граждани и износът по договора бе спрян.

Глобалния алианс за ваксини и имунизация (ГАВИ), който управлява програмата "Ковакс", е в тесен контакт със Серумния институт и индийското правителство, посочи вчера негов говорител в Женева.

ГАВИ остава оптимистично настроен, че доставките могат да бъдат възобновени в намалени количества през третото тримесечие на годината, допълни говорителят.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33007

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини