Ваксинацията срещу коронавирус в Китай няма да е безплатна

Pexels
share

В Китай все още няма обявен единен национален план за ваксинация. Вероятно всяка област ще взима самостоятелно решение. Това заяви пред БНТ Тодор Радев, журналист в радио Пекин.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Имунизацията ще прочете на три етапа и в зависимост на степента на риск. Първи ще са хората на първа линия - служителите в болниците, митниците. Във втория етап ще бъдат включени високорисковите групи - възрастни хора, деца, пациенти с хронични заболявани. През третия етап ще се ваксинират останалите хора.

Българин в Шанхай разкри оспорват ли китайците като българите носенето на маски

Още през октомври в град близо до Шанхай е започнала вид пилотна програма за масова ваксинация. Ваксината се поставя в две дози в интервал от 14 до 28 дни и струва около 100 български лева, разкри още журналистът.

Китайската здравна каса е съобщила, че няма възможност да покрие финансовата стойност за всички, така че ваксинацията няма да е безплатна.

Китай работи изцяло върху свои разработки на ваксина, като очакванията са капацитетът да достигне до 1 млрд. дози догодина. Предимството на китайската ваксина е, че за разлика от тези на "Пфайзер" и "Модерна" не е нужно да бъде съхранявана при много ниски температури, което прави транспортирането ѝ много лесно, допълни Тодор Радев.

Кметът на Ухан действително си подаде оставката, но тя не беше приета. Отстранени от длъжност са секретарите на партийните организации в Ухан и Хубей, срещу един от тях са повдигнати обвинения, но те не само заради пандемията, коментира журналистът. 

Цън Цон: В Китай над 1 милион са ваксинирани срещу COVID-19

Хората вече се върнаха към нормалния си начин на живот, включително в Пекин. Например, един от моловете тук беше пълен до краен предел вчера, училищата също са присъствени, практически вече никой не работи онлайн, завърши Тодор Радев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини