Тръмп се ръкува с Ким. Той е първият действащ президент на САЩ, стъпил в КНДР

share

Президентът на САЩ Доналд Тръмп получи първа визуална представа за демилитаризирана зона между двете корейски държави. Застанал на наблюдателна кула от южната страна на границата той можа да види ключови обекти от зоната и отбранителните съоръжени откъм северната, предаде АП.

Придружаван от президента на Южна Корея Мун Дже-ин Тръмп се срещна с група войници - южнокорейски и американски. На времето Тръмп е поставял под въпрос смисъла от присъствието на американски войници в Южна Корея, припомни агенцията.

Пред репортери Тръмп каза, че преди ситуацията на това място е била "страшно опасна", но след първата му среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун миналата година "опасността бе отстранена".

След това Доналд Тръмп се ръкува през границата с водача на Северна Корея Ким-чен ун и прекрачи демаркационната линия, с което стана първият действат президент на САЩ, стъпил на севернокорейска територия, предадоха световните агенции.

В миналото в КНДР са пребивавали двама бивши американски президенти - Джими картър през 1994 и 2010 г. и Бил Клинтън през 2009 г.

Тръмп каза на събеседника си, че за него е голяма чест да бъде на това място. "Горд съм, че стъпих в Северна Корея отвъд линията", обяви той и добави, че не чувства прекрасно. Чрез преводач Ком Чен-ун поздрави Тръмп, че е прекрачил демаркационната линия, което нарече "смел и решителен акт", който "означава, че искаме да сложим край на неприятното минало".

Ким Чен-ун премина линията и стъпи на южнокорейска територия и тогава президентът на САЩ каза, че ще го покани в Белия дом.

Тази трета среща на Тръмп и Ким стана пред обективите на телевизионни камери и предавана на живо по американски новинарски канали.

Засега няма признаци за пробив в замрелите преговори за ядрено разоръжаване на Северна Корея, отбеляза АП. Според ТАСС двамата лидери са започнали преговори в т.нар. Дом на свободата от южната страна на границата

Водещи новини

Още новини