Китайските валутни резерви са нараснали до 3,099 трилиона долара през март

Getty (архив)
share

Валутните резерви на Китай са нараснали за пети пореден месец през март, тъй като засилващият се оптимизъм във връзка с американско-китайското търговско споразумение е компенсирал притесненията за забавящия се икономически растеж, предаде Ройтерс.

Китайските резерви, които са най-големите в света, са се повишили с 9 милиарда долара през март до 3,099 трилиона долара, сочат представените днес данни на централната банка. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха резервите да нараснат с 5 милиарда долара до 3,095 трилиона долара.

Юанът поевтиня с 5,3 процента спрямо долара миналата година, тъй като търговските отношения със САЩ се влошиха и китайската икономика се забавя. Курсът на юана обаче се възстанови с над 2 процента досега през 2019 година заради надеждите, че Вашингтон и Пекин ще постигнат споразумение, което ще сложи край на търговската им война.

През март юанът поевтиня с 0,2 процента спрямо долара заради укрепването на зелената валута. Доларът поскъпна с един процент спрямо кошницата от основни валути.

Американските и китайските преговарящи приключиха последния си кръг търговски преговори в петък и се планира да възобновят дискусиите идната седмица.

Златните резерви на Китай бележат леко понижение до 78, 525 милиарда долара спрямо 79,498 милиарда долара в края на февруари.

Водещи новини

Още новини