Си Цзинпин: Китай желае силна и просперираща Европа

  • 25 март 2019 21:04

  • 568
  • 0
Си Цзинпин: Китай желае силна и просперираща Европа
© gettyimages (архив)

"Силна и просперираща Евора отговаря на нашата визия за многополюсен свят".

Това заяви китайският президент Си Цзинпин, който е на държавно посещение във Франция, предаде БТА, позовавайки се на АФП. Китай винаги ще подкрепя европейската интеграция и развитие, заяви Си Цзинпин на съвместната пресконференция с президента на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на в Елисейския дворец.

Френският президент от своя страна пледира за "силно еврокитайско партньорство". То трябва да се гради върху "силен мултилатерализъм" и "лоялни и равноправни" икономически отношения , заяви Макрон пред журналистите. Той съобщи, че Франция и Китай ще си сътрудничат по редица конкретни проекти за инвестиции в трети страни в рамките на китайския инфраструктурен мегапроект "Един пояс, един път". Си Цзинпин уточни, че са дефинирани три списъка с пилотни проекти.

"Поканих президента Макрон отново да посети Китай през втората половина на годината", заяви китайският президент, цитиран от ТАСС. "Китай никога не е забравял специалната връзка, която има с Франция", подчерта той и добави, че двете страни възнамеряват да засилят комуникацията и стратегическото сътрудничество, да се борят срещу климатичните промени и другите световни предизвикателства, както и да защитават многостранната система на търговията.

Макрон заяви, че е изразил в диалога с китайския си колега загрижеността на Франция и Европа относно спазването на фундаменталните права в Китай. Имахме откровен разговор по този въпрос, каза Макрон, като уточни, че е споменал редица индивидуални случаи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
568 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини