Китай благодари на Казахстан за подкрепата за програмата срещу радикализма в Синцзян

Китайският външен министър Ван И благодари на Казахстан за подкрепата за спорната програма срещу радикализма в Синцзян-Уйгурския автономен район в Западен Китай и каза, че всички трябва да последват примера на Пекин, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Според критици Китай създава лагери, в които интернира уйгури и други мюсюлмански етнически групи, живеещи в Синцзян, макар че китайските власти ги наричат центрове за професионална квалификация и твърдят, че съществува реална нужда от превенция на екстремизма и насилието.

Китайският външен министър Ван И заяви след среща в Пекин с казахстанския си колега Бейбут Атамкулов, че мерките срещу радикализма, предприемани от Китай в Синцзян, дават положителен ефект. Мерките "активно защитиха регионалната сигурност и стабилност, и дадоха важен принос за укрепване на регионалния мир и стабилност", каза Ван И.

"Оценяваме разбирането и подкрепата, изразени от казахстанското правителство за позицията на Китай и никога няма да позволим на някого или на някаква сила да разстроят приятелството и взаимното доверие между Китай и Казахстан", заключи китайският първи дипломат.

Казахстан се намира в деликатна дипломатическа ситуация спрямо Китай, който е негов съюзник и основен търговски партньор, след като властите в Синцзян започнаха да интернират и хора от казахски етнос, които са граждани на Казахстан или Китай, отбелязва АФП.

Коментари

  1. 2019.03.29 | 12:59

    НОМЕР ЕДНО ВЪВ СВЕТА. ЦИОНИСКА АМЕРИКА НА БОЛКУКА. КРАЙ НА ЮДЕОМАСОНСКАТА МАФИЯ.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Азия

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет