Американски сенатори призоваха Обама да не отменя санкциите срещу Иран

gettyimages (архив)
share

Десетки американски сенатори се обърнаха към президента на САЩ Барак Обама, за да обърнат внимание на неотдавнашното изстрелване на балистични ракети от Иран. Републиканските сенатори призоваха президента да не отменя санкциите срещу Техеран съгласно международните споразумения, съобщава БТА, цитирайки АФП.

25 сенатори републиканци и 21 от колегите им демократи писаха отделно на Обама вчера и предишния ден, за да осъдят с практически същите думи двете изстрелвания на балистични ракети, извършени от Техеран на 10 октомври и на 21 ноември в противоречие със санкциите на ООН. Във вторник експертите на ООН обявиха, че те нарушават резолюция 1929 от 2010 г. на Съвета за сигурност на ООН, с която се забранява на Техеран да извършва дейности, свързани с балистични ракети, които могат да носят ядрени оръжия.

"Неуспехът на вашата администрация да наложи твърди мерки след декларациите за твърдост е за Иран покана да продължи да нарушава задълженията си и да заплашва американците и нашите съюзници", пишат републиканците. "Призоваваме вашата администрация да не отменя санкциите срещу Иран, което би му донесло милиарди долари", добавят сенаторите. Международните споразумения предвиждат отмяна на санкциите догодина в замяна на ограничения върху иранската ядрена програма, припомня АФП.

Водещи новини

Още новини