Министър Даниел Митов се срещна с президента на Иран Хасан Рохани

  • 20 декември 2015 19:30

  • 1536
  • 4
Министър Даниел Митов се срещна с президента на Иран Хасан Рохани
© Getty Images/Guliver

Министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, се срещна с президента на Ислямска република Иран д-р Хасан Рохани. Срещата между двамата се проведе днес в Техеран и бе в рамките на двудневна официална визита на българския външен министър в столицата на Иран, съобщава пресцентърът на българското външно министерство.

Сред акцентите в разговора между министър Митов и Хасан Рохани бяха доброто сътрудничество между България и Иран, възможностите за развитие на газовите и транспортни коридори от Ислямската република към Европа, кризата в Близкия изток, както и тематиката около бежанските потоци.

"България отдава голямо значение на отношенията си с Иран. Близкото географско разположение и традиционно добрите контакти обуславят интереса ни към постоянното засилване и подобряване на двустранния диалог", заяви министър Митов. От своя страна д-р Рохани коментира, че страната ни е близък приятел на Иран и се ползва с нейното изключително доверието. В рамките на срещата бе обсъдена и кризата в Сирия. Българският първи дипломат отново подчерта, че териториалната цялост на държавата трябва да бъде запазена, а конфликтът - разрешен с водещата роля на страните от региона, допълва БТА.

Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, изтъкна и позицията на България относно постигането на споразумение по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма.  "Приветстваме споразумението и се надяваме договореностите да бъдат изпълнени възможно най-скоро", заяви той. По думите му това ще доведе до нови възможности за развитие както на двустранните отношения между Иран и България, така и на тези между Иран с ЕС.

Малко по-рано през деня министър Митов посети Школата за международни отношения към МВнР на Иран. Там той изнесе лекция на тема "Предизвикателства и възможности в Близкия изток - поглед от България".

Последвайте канала на

1536 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.12.23 | 17:27

4
РЕВ, РЕВ И ПАК КАЦНАХТЕ НА ПУТИНОВИЯ
Веселин Василев

2015.12.23 | 17:27

3
Митов за чий чеп се дават държавни пари.Какво търсиш там.
Браво

2015.12.23 | 17:27

2
Браво на Митов.Личи си че не е соросоидна отрепка както искат да го изкарат кремълските подметки и анти българите
Аз питам

2015.12.23 | 17:27

1
Боже боже ... аз ли криво се молих или ти криво ме разбра !? Защо ни наказваш години наред с некадърни и продажни министри ??? Няма ли най-после един истински българин да сложим та да ни измие очите пред света ?!

Добави коментар

Водещи новини