Председателят на френския Сенат разкритикува визовата политика на САЩ

  • 22 декември 2015 11:35

  • 1443
  • 2
Председателят на френския Сенат разкритикува визовата политика на САЩ
© Getty Images/Guliver

Председателят на френския Сенат Жерар Ларше разкритикува в Техеран новата визова политика на САЩ, която санкционира посетили Иран европейци и заяви, че тя изпраща лош сигнал, предаде Франс прес.

Туристите от 38 страни, в това число 30 европейски, вече ще се нуждаят от виза, за да влязат в САЩ, ако неотдавна са посещавали Ирак, Сирия, Судан или Иран, съгласно приет в петък от Конгреса на САЩ закон, който бе подписан от президента Барак Обама.

"Сигурното е, че това може да се приеме тук (в Техеран) като проява на недоверие и за нас това определено не е инициатива, която се вписва в културата на доверието, която трябва да се изгради" с Иран, заяви снощи Ларше в края на тридневно посещение.

Според него този закон "по-скоро противоречи на доклада на Международната агенция за атомна енергия", в който на 15 декември бе затворена темата за опитите на Иран да се сдобие с ядрено оръжие в първото десетилетие на сегашния век. Това решение отваря пътя към скорошното прилагане на историческото споразумение, което бе сключено през юли и което ще позволи да се отменят санкциите срещу Иран в замяна на ангажимента му да ограничи ядрената си програма и да не се сдобива с ядрено оръжие.

"За нас европейците и за нас французите не може да се смята, че това решение на САЩ е приемливо в сегашния му вид. Смятам, че това е лош сигнал от една демократична страна, голямата американска демокрация", заяви Ларше.

"Иранците ясно ни казаха, че според тях, ако случайно не сме разбрали, този закон е насочен към европейците, за да се забави идването им тук" в Иран, заяви бившият френски премиер Жан-Пиер Рафарен, който бе част от делегацията.

На среща с делегацията иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е заявил, че "този закон е преди всичко против независимостта на Европа", предаде иранската агенция ИРНА. "Европейците трябва да покажат независимостта си срещу тези дискриминационни мерки", добавил той.

Посещението на Жерар Ларше и делегацията му по покана на председателя на иранския парламент Али Лариджани е първата визита на председател на френския Сенат в Иран от ислямската революция през 1979 г.

Сенаторите се срещнаха с редица високопоставени лица, сред които президента Хасан Рохани,който ще посети Франция в края на януари, външния министър Мохамад Джавад Зариф и дипломатическия съветник на върховния водач Али Хаменей, Али Акбар Велаяти, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1443 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
име

2016.01.03 | 18:51

1
че това не е ли продължение на предложението на Тръмп?

2016.01.03 | 18:52

2
не

Добави коментар

Водещи новини