Японският премиер не се извини за Втората световна война

share

Японският премиер Шиндзо Абе не изрази никакво съжаление за агресията на страната през Втората световна война, предаде АФП.


В кратка реч, която произнесе по случай 68-ата годишнина от капитулацията на Япония в най-смъртоносния конфликт в историята на човечеството, консерваторът Абе скъса с установилата се през последните двайсетина години традиция японският министър-председател да използва повода, за да показва разкаяние за страданията, причинени от страната в Азия. Той се ограничи да каже, че след Втората световна война Япония е поела по пътя на мира, свободата и демокрацията. "Възнамеряваме и занапред да работим с нашите международни партньори, за да направим този свят по-добър", обяви Абе. Японският премиер произнесе своята реч на възпоменателна церемония в зала в столицата Токио. След това присъстващите около 7 хиляди души, сред които членовете на императорското семейство и редица депутати, запазиха минута мълчание. После император Акихито прочете молитва за запазване на мира в целия свят.

Китай призова Япония да оценява обективно агресивната си политика в миналото, като подчерта, че само така може да спечели доверието на международната общност и на пострадалите от японската агресия страни, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на китайското министерство на външните работи. Китайските военноморски сили започват днес четиридневни учения със стрелба с бойни муниции в Източнокитайско море. Началото на маневрите съвпада с годишнината от капитулацията на Япония. Пекин и Токио спорят за група необитавани острови в Източнокитайско море, които в момента са под японски контрол.

Южнокорейският президент Пак Гън-хе призова японските ръководители да се покажат като смели лидери и да излекуват раните от миналото, за да може двете страни да бъдат партньори, които си сътрудничат, предаде Ройтерс. Пак направи това в реч в Сеул, която произнесе по случай годишнината от края на японското колониално управление на Корейския полуостров.

На тази дата точно преди 68 години тогавашният японски император Хирохито прави по радиото обръщение към своите поданици, в което обявява, че Япония не е в състояние да продължи войната и е принудена да приеме безусловната капитулация, наложена й от съюзниците. Самата церемония по подписването на акта за капитулация се състои на 2 септември. През Втората световна война загиват 3,1 милиона японци, сред които около 800 хиляди мирни жители.

Водещи новини

Още новини