Япония с ново изявление във връзка с Втората световна война

  • 01 февруари 2013 13:00

  • 1722
  • 4
Япония с ново изявление във връзка с Втората световна война
©

Японският премиер Шиндзо Абе заяви днес, че страната ще направи ново изявление във връзка с Втората световна война, предаде Франс прес.

Темата все още е болезнена за региона и спъва развитието на отношенията между Япония и съседките й, посочва агенцията.

"Бих желал да направя изявление, насочено към бъдещето и адекватно за 21-и век. Ще обмисля сериозно съдържанието му и момента, в който да бъде направено", заяви Абе пред парламента. И добави, че наред с предишните японски правителства признава "големите щети и страдания, причинени на много страни" от Япония.

Безусловната капитулация на Япония бе подписана през август 1945 г. Оттогава страната не е приключила множество исторически спорове със съседките си, най-вече с Китай и Южна Корея, пострадали по време на японската военна окупация.

Смятан общо взето за националист, Шиндзо Абе уточни, че има намерение да преразгледа изявление, направено през 1995 г. от предшественика му Томичи Мураяма по повод 50-ата годишнина от капитулацията.

В текста се казва, че "със своята агресия и колониалното си господство Япония е причинила огромни щети и страдания на народите в много страни, по-специално на азиатски народи".

Тогавашният премиер изразява "дълбоко разкаяние" и поднася "най-сърдечни извинения". Шиндзо Абе заяви днес, че е съгласен с това изявление и с признанието за сторените в миналото злини.

Последвайте канала на

БТА
1722 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.02.04 | 09:41

4
Айде щом и Тамагочитата превъртяха на зле отиват нещата!Това е война,ако не убиеш ще те убият!!!Или преди да стреляш трябва да пускаш извинителен СМС на жертвата?ХА
Бай Данчо

2013.05.26 | 18:18

2
Първо почети история после пиши
соломон паси

2014.02.04 | 09:40

3
Историята я пишат победителите, какво да я чете! А в тази история и Германия е била лоша, убивала за удовоствие и искала да завладее света!ГЛУПОСТИ! Причинявала страдание на едни хора без държава, само защото били такива! Тази история е за идиоти, и хора, които искат да бъдат овце!

2013.05.26 | 18:18

1
Еееее не знаех, че има японски родоотстъпници! Щом ционистите превзеха и Япония!

Добави коментар

Водещи новини