Русия и Япония пред мирен договор

  • 29 април 2013 18:39

  • 1841
  • 0
Русия и Япония пред мирен договор
©

Ръководителите на Русия и Япония се споразумяха днес да увеличат усилията за решаване на териториалния спор, заради който двете страни още нямат подписан мирен договор след края на Втората световна война, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Разпоредихме на нашите външни министерство да засилят контактите, за да изработят взаимно приемливи варианти за приключване на спора, каза руският президент след среща в Москва с японския премиер Шиндзо Абе. Двамата държавници не дадоха знак, че техният разговор е довел до напредък по руско-японския спор за четири острова в Тихия океан, които Русия нарича Южни Курилски острови, а Япония - Северни територии, отбеляза Ройтерс.

На общата пресконференция японският гост заяви, че двамата с Путин са потвърдили позицията, че "не е нормално" Япония и Русия да нямат мирен договор 67 години след войната, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира заключителния документ от срещата между Путин и Абе, в който се отбелязва, че "ръководителите на двете страни споделят общо разбиране колко е важно да се състоят преговори по мирния договор в приятелска и конструктивна обстановка за укрепване на взаимното доверие". Освен това двамата ръководители са за "засилване на взаимно изгодното сътрудничество по всички направления, както и към взаимно внимание към чувствата на народите", са казва в документа.

На пресконференцията обаче руският президент заяви, че възобновяването на преговорите за мирен договор с Япония не означава, че "този проблем ще бъде решен утре". "Ще продължим работата по сложните и проблемните за двете страни насоки", подчерта Путин. По думите му развитието на двустранните икономически и хуманитарни контакти е най-доброто средство за решаване на проблемите около мирния договор.

Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 изтъкна, че Русия може да удовлетвори "растящите нужди" на Япония от петрол и природен газ, без това да навреди на енергийните доставки за традиционните руски партньори, нито за руската икономика. При посещението на японската делегация в Русия бяха подписани редица споразумения и паметни бележки - за откриване на културни центрове в двете страни, за сътрудничество в транспорта, ядрената енергетика, финансите, застрахователното дело, както и в борбата с прането на пари.

В общата декларация след днешната среща в Москва се отправя призив към КНДР да спазва безпрекословно всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН. В документа се посочва, че проблемът с ядрените програми на Иран трябва да бъде решаван само по дипломатически път. В текста се отбелязва също, че е необходимо увеличаване на хуманитарните доставки за населението в Сирия и
сирийските бежанци в околните държави.

Последвайте канала на

1841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини