Японският финансов министър забърка нацистки скандал

  • 01 август 2013 12:21

  • 1159
  • 0
Японският финансов министър забърка нацистки скандал
©

Японският финансов министър Таро Асо се отрече от думите си, че Япония трябва да следва нацисткия модел, за да направи промени в собствената си конституция, съобщиха информационните агенции.

Асо предизвика силно възмущение с изявленията си миналата седмица, че Япония трябва да изучи как нацистката партия тихомълком е променила германската конституция преди Втората световна война, без никой да се усети. Министърът направи тези изненадващи реплики на дебат около предложение за изменение на конституцията, наложена през 1947 г. от победителите във войната. Пред журналисти министърът заяви, че е бил разбран неправилно. "Ясно е, че думите ми, като цяло, носят негативна конотация към подмяната на ваймарската с нацистката конституция. Но след като този пример предизвика недоразумение, взимам си ги назад".

Премиерът Шиндзо Абе на няколко пъти изрази желание да бъдат внесени промени в основния закон от 1947 г. и по-конкретно да бъде позволено на японските въоръжени сили да имат правото на колективна отбрана, за да могат да оказват помощ на съюзнически страни.

Последвайте канала на

БТА
1159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини