Столтенберг уточни: Няма да увеличаваме ядрения арсенал на НАТО, но ще го модернизираме

Getty Images
share

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти след срещата си с американския президент Джо Байдън в Белия дом, че Алиансът не планира да увелича ядрения си арсенал, а само да го модернизира.

„Нямаме планове да увеличаваме броя на ядрените оръжия. Това, което ще направим, е просто да заменим досегашните самолети със самолети от пето поколение, а САЩ да модернизират оръжията си“, поясни пред медиите ръководителят на Алианса.

Припомняме, че Столтенберг каза в интервю за британския вестник „Телеграф“ през уикенда, че страните от НАТО обсъждат разполагането на допълнителни ядрени оръжия, изваждайки ги от складовете и поставяйки ги в бойна готовност на фона на засилващата се заплаха от Русия и Китай. Тогава от Москва разчетоха заявката като „желание за сплашване“ от страна на Запада.

НАТО обсъжда поставянето на ядрени оръжия в готовност

НАТО разполага с ядрени средства за възпиране от десетилетия. Това не е нещо ново, нито пък е ново замяната на стари самолети с нови от пето поколение. Не е ново и желанието на САЩ да модернизират своите оръжия, подчерта Столтенберг и допълни, че Алиансът е прозрачен в това отношение.

Йенс Столтенберг съобщи още, че 23 от 32-те държави в НАТО тази година ще похарчат 2% от своя БВП за инвестиции в отбраната, отбелязва 20minutos.

Водещи новини

Още новини