Журналистът Руслан Трад: Ситуацията в Грузия поразително прилича на тази в Украйна отпреди години

Getty Images
share

Ситуацията в Грузия поразително прилича на тази в Украйна отпреди години. Това стана ясно от думите на журналиста Руслан Трад.

Пред Дарик той направи анализ на случващото се в Грузия, която повече от месец е разтърсвана от масови протести заради стъпките на правителството към приемане на Закон за чуждите агенти, който отдалечава страната от възможността ѝ да стане член на ЕС и НАТО.

Днес премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе обяви, че предстои парламентът да одобри спорния закон, като не се съобразява с протестиращите, а с волята на мнозинството от населението в страната.

Според управляващото мнозинство на партия „Грузинска мечта“ със закона се внася прозрачност по отношение на чуждестранното финансиране на неправителствени организации. Според критиците обаче законопроектът е създаден по модела на Кремъл и цели да заглуши независими медии и неправителствения сектор.

„Този законопроект, ако влезе в сила, медиите и неправителствените организации, които получават повече от 20% финансиране от чужбина, са длъжни да декларират, че го получават от организация, обслужваща интересите на чужда държава“, обясни Руслан Трад пред Дарик.

По думите му обаче законът се прокарва заради лични цели на грузинския милиардер Бидзина Иванишвили, който е олигархът, стоящ зад „Грузинска мечта“.

„Иванишвили, който е милиардерът олигарх зад „Грузинска мечта“, има интереси този закон да бъде прокаран, за да саботира влизането в ЕС на Грузия. Той е типичен олигарх от 90-те години, натрупва капитал. Тук става дума за пари отново, също като с Янукович (бел. ред. - Виктор Янукович, президент на Украйна от 2010 – 2014 г)“, обясни журналистът.

Той припомни, че по времето на Янукович в Украйна е бил приет подобен закон.

„Не трябва да спираме да правим тези аналогии (бел. ред. - между Украйна и Грузия), защото има модел. Този модел се спазва и се прокарва изключително на политическо и икономическо ниво. Руската федерация застава зад тези усилия на приятелски правителства, това е инструмент на Руската федерация. Грузия премина по пътя на Украйна по-рано и има тежък опит с руската армия. Това доведе до окупация на немалка част от територията ѝ“, заяви Трад.

Комисия одобри спорния грузински закон за чуждестранните агенти за 67 секунди. Властта прати мутри срещу протестиращите

Той допълни, че хората, които сега протестират в Грузия, са 10% от цялото население, но това е най-активната част от гражданското общество, което трябва да е коректив на управляващите. Трад обаче подчерта, че останалата част от обществото отчита този законопроект като промяна, която няма в битов план да ги засегне и нямат интерес към него. А правителството в Грузия успява да работи, за да задоволи битовите нужди на тези хора, докато прокарва законодателство като това за чуждестранните агенти.

Водещи новини

Още новини