Папа Франциск: Безразборните удари по цивилни граждани са военно престъпление

Getty images (архив)
share

"Безразборните удари по цивилни граждани са военно престъпление, тъй като те нарушават международното хуманитарно право", това заяви днес папа Франциск , предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13554

87-годишният глава на Римокатолическата църква направи коментарите си в 45-минутно обръщение към акредитираните към Ватикана дипломати, известно като "За състоянието на света". Той обърна специално внимание на войните в Украйна и ивицата Газа.

Като изрази загриженост, че войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас" в ивицата Газа може да се разпространи в по-широкия Близък изток, Светият отец призова за "прекратяване на огъня на всички фронтове, включително в Ливан".

Убиха лидера на военното крило на „Хизбула“ при израелска атака в Ливан

Папа Франциск осъди трансграничната атака на "Хамас" от 7 октомври от Газа в южната част на Израел като "зверски акт" на "тероризъм и екстремизъм" и поднови призива за незабавно освобождаване на онези, които все още са държани от бойците в Газа.

В обръщението си, което свърза двата основни конфликта в съвременния свят, духовният лидер на католиците по света заяви, че съвременната война често не прави разлика между военни и цивилни цели.

Няма конфликт, който да не завършва по някакъв начин с "безразборно поразяване" на цивилното население, каза той.

"Събитията в Украйна и Газа са ясно доказателство за това. Не трябва да забравяме, че тежките нарушения на международното хуманитарно право са военни престъпления и че не е достатъчно да ги посочваме, а е необходимо и да ги предотвратяваме", добави папата.

"Необходими са повече усилия от страна на международната общност за защита и прилагане на хуманитарното право, което изглежда е единственият начин да се гарантира защитата на човешкото достойнство в ситуации на война", каза още Франциск.

Франциск заяви също, че възраждането на антисемитизма след началото на войната в ивицата Газа "е напаст", която трябва да бъде премахната от обществото.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13554

Водещи новини

Още новини