Западът е нащрек: Ким Чен-ун обещал „пълна подкрепа“ за Русия след срещите си с Путин

Wikimedia Commons
share

Ким Чен-ун се завърна в Северна Корея след 6-дневното си посещение в Русия, предаде севернокорейската информационна агенция КЦНА.

Агенцията допълни, че визитата на севернокорейския лидер бележи нов етап от развитието на двустранните отношения между двете страни. Ким Чен-ун отпътува в неделя от гарата във Владивосток за Северна Корея, информира още КЦНА.

Ким Чен-ун е изказал своите благодарности на домакините за отношението и топлото посрещане и е пожелал на Русия „успехи и благоденствие“, отбелязва агенцията.

Ким Чен-ун отпътува за Северна Корея от Далечния изток на Русия

Преди да потегли към Пхенян, Ким Чен-ун е обещал „цялата си подкрепа“ за Русия, което породи интерпретации, че Северна Корея вероятно ще окаже военна помощ на Москва във войната ѝ с Украйна.

Макар някои детайли от срещата между двамата лидери да останаха скрити от публичното пространство, президентът Владимир Путин сподели, че „има място за военно сътрудничество между Москва и Пхенян“.

Според американски издания, позовавайки се на източници от разузнаването, Ким Чен-ун е изразил готовност да подпомогне Русия във войната, предоставяйки ѝ „милиони“ противотанкови ракети и артилерийски муниции, като в замяна Пхенян ще получи сателитни технологии, ядрени подводници, както и хранителни запаси.

Освен с Путин, лидерът на Северна Корея проведе среща и с министъра на отбраната Сергей Шойгу, за да обсъдят двустранните отношения в сферата на отбраната и военното сътрудничество, информира 20minutos.

Русия ще получи милиони некачествени снаряди от КНДР?

Водещи новини

Още новини