Свободата на словото в Либия е застрашена

share

Неправителствената организация "Репортери без граници" изрази днес безпокойство от опасностите, тегнещи над свободата на словото в Либия, предаде АФП.

От организацията разкриха информации за арести на произволен принцип на журналисти, както и трудности при получаване на визи, и забрани за снимане. Според "Репортери без граници"  Върховният комитет за национална сигурност, който се назначава от министерството на вътрешните работи на Либия, е отговорен за произволни арести на журналисти. Британската журналистка и режисьор Шарън Уорд например е била арестувана на 19 юли заедно с преводачката си, докато е снимала филм в лагер за бежанци в Джанзур, в източната част на страната. Материалите й били конфискувани. Високопоставен представител на телевизия "Ал Асема" е бил задържан за 10 часа на 25 август заради репортаж за разрушаването на джамия в Триполи.

От организацията твърдят, че журналисти са имали трудности при получаване на визи за Либия, по-специално след нападението срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември, в което загинаха четирима души, сред които и американският посланик. Журналистите, които са успели да стигнат дотам, са имали множество трудности и проблеми с милициите, главно когато е трябвало да правят снимки на мирни протести, породени от смъртта на американския посланик.

Водещи новини

Още новини