Атанас Кацарчев: В България се увеличават подоходните неравенства, а 2025 г. се очаква да е много тежка

  • 10 октомври 2024 21:54

  • 800
  • 3
Атанас Кацарчев: В България се увеличават подоходните неравенства, а 2025 г. се очаква да е много тежка
© Кадър: БТВ

Повечето българи смятат, че за да е добра една заплата трябва да бъде около 3-4 хиляди лева. Изводът е от данни на платформата Work Talent. В същото време държавата, синдикатите и работодателите ще спорят утре дали минималната работна заплата да бъде увеличена на 1077 лева. За разминаванията между реалност и желания - пред bTV говори Атанас Кацарчев - финансист и главен икономист на КТ "Подкрепа".

По думите му в България има нарастване на подоходните неравенства - много малка група хора получават много пари, а останалите – много по-малко. Това трябва да алармира държавата, че са нужни мерки.

Статистиката сочи, че половината домакинства в държавата са под линията на бедност. 1/3 от домакинствата са добре – не са подложени на стрес дали да си купят лекарства или дрехи. 

Какво е лицето на бедността?

В борбата за вдигане на минималната заплата всички работодатели са против с аргумента производителност на труда. Кацарчев обаче посочва, че от работодателя зависи с каква техника се извършват дейностите, тъй като например в Германия един човек копае канал с багер, а не както в България пет човека го копаят.

Исканията на синдикатите са да има прогресивно облагане и жизненият минимум да стане необлагаем. По думите му жизненият минимум е 1500 лева.

По думите му следващата година ще е много тежка – геополитическите процеси показват рецесия. Очаква се държавата да проведе стратегически политики, като покаже отраслите, които ще дърпат икономиката, както и начинът, по който това ще се случва. Трябва да има разговор бизнес – държава, според Кацарчев.   

Последвайте канала на

Мая Йорданова
800 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.10.10 | 22:13

3
Очертава се дупката в бюджета да надхвърли 18 МИЛИАРДА ЛЕВА, до края на годината!
СМЪРТ ЗА ОКУПАТОРА САЩ!

2024.10.10 | 22:06

2
Присъди за соросоидните престъпници и екзекуции! Само така, държавата може да оцелее!!!
ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР!

2024.10.10 | 22:03

1
НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ!

Добави коментар

Водещи новини