Почина убиецът на Кадафи

share

Един от либийските бунтовници, който помогна за залавянето на Муамар Кадафи в отводнителна тръба на автомобилен път бе погребан рано тази сутрин, съобщиха световни медии. Според неговите роднини при залавянето му от сили, верни на Кадафи, той е бил измъчван и подлаган на жестоки инквизиции.

Смъртта на Омран ибн Шабан в понеделник отново показа неспособността на новите лидери на страната да овладеят положението в и около градовете Мисрата и Бани Уалид, които независимо, че са съседни, по време на конфликта през 2011 г. подкрепяха двата срещуположни лагера.

Шабан се прослави, когато бе забелязан при залавянето на Кадафи на 20 октомври м.г. в близост до родния му град Сирт.

Според неговите роднини, Омран е бил отвлечен през юли т.г. от въоръжени лица в близост до град Бани Уалид, когато се връщал към Мисрата. Там той е пребивавал във връзка с правителственото поръчение за умиротворяване на района. Припомняме, че град Бани Уалид, който се намира на 140 километра от Мисрата е бивша "крепост" на режима на Кадафи.

"Той бе отвлечен на пътя от някаква престъпна групировка", заяви брат му Уалид. "По долната част на тялото му имаше следи от огнестрелни рани и побои", уточнява още той.

Както пишат медиите, Шабан бе освободен по-рано този месец след усилени преговори от страна на Мохамед Магареф, лидер на управляващия "Национален конгрес". Той обаче е докаран в родното си място в критично състояние и по-късно, въпреки оказаната медицинската помощ в Париж, умира.

На погребението му днес, което се проведе на футболния стадион в Мисрата се стекоха хиляди хора. Пред телевизионните камери брат му Хюсеин се оплака, че либийските власти не са направили нищо, за да помогнат на Шабан.

"Либия бе обявена за свободна от управлението на Кадафи на 23 октомври миналата година. Но все още не е", каза той.

Междувременно "Националният конгрес" нареди на министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи да открият онези, които са го отвлекли и инквизирали.

Водещи новини

Още новини