16 страни проявяват интерес към план на АС за ваксини срещу COVID-19

Getty (архив)
share

Шестнадесет страни от Африка проявяват интерес към осигуряване на ваксини срещу COVID-19 в рамките на инициатива на Африканския съюз, (АС), а целта е да бъдат направени доставки в следващите три седмици. Това заяви днес директорът на Африканския център за контрол и превенция на болестите Джон Нкенгасонг, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Африка иска да ваксинира 60 процента от своето 1,3-милиардно население през следващите три години. Едва няколко държави на континента са започнали ваксинация.

Първоначално АС осигури от производители 270 милиона дози за държавите членки, а в края на миналия месец каза, че ще получи още 400 милиона дози от ваксината на компанията "Астра Зенека".

Норвегия и Дания няма да предлагат ваксината на "Астра Зенека" срещу COVID-19 на хора над 65 години

Нкенгасонг заяви, че 16-те страни са поискали общо 114 милиона дози ваксини по линия на инициативата на АС. "Надеждата ни е, че в следващите две-три седмици те би трябвало да получат своите ваксини. Но не мога да ви посоча конкретна дата", каза той на виртуална пресконференция.

Отделно от усилията, които полага 55-членният АС, континентът би трябвало да получи около 600 милиона дози тази година чрез глобалния механизъм КОВАКС.

Досега Африка е регистрирала според данни на Ройтерс 3,5 милиона заразявания с COVID-19 и 88 000 смъртни случая.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33050

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини