Африканският съюз за изказването на Тръмп за "мизерните дупки": Обезпокоени сме

Getty Images/Guliver
share

Африканският съюз изрази безпокойство от изказването на американския президент Доналд Тръмп за африкански страни, откъдето идват имигранти, наречени от него "мизерни дупки", предаде Асошиейтед прес. "Наистина сме обезпокоени", заяви АС.

Днес африканците се събудиха и научиха, че Тръмп най-накрая е проявил интерес към континента им, но не по начина, по който са се надявали, отбелязва Асошиейтед прес.

Използвайки обиден език, Тръмп вчера попита защо им е на САЩ да приемат повече имигранти от Хаити и "страни мизерни дупки" в Африка, вместо да приемат хора от Норвегия. Това бе казано при обсъждане на въпроса за сключване на споразумение между двете партии в Конгреса по въпроса за имиграцията.

"С оглед на историческата действителност и по-специално на начина, по който много африканци са дошли в САЩ като роби, това изявление е в разрез с всякакво допустимо поведение и практика", каза говорителката на АС Ибе Калондо. "Това е изключително учудващо, имайки предвид, че Съединените американски щати си остават пример в световен мащаб как миграцията поставя началото на нация, изградена върху силните ценности, многообразието и създаването на възможности", заяви говорителката.

Африканските правителства се оказаха в неудобно положение. Като основни получатели на американска хуманитарна помощ някои я изложиха на риск, критикувайки Тръмп, особено с оглед на факта, че неговото правителство иска да ореже помощта за международно развитие.

"Щом не е изрично споменат Южен Судан, нямаме какво да кажем", заяви Атени Уек Атени, говорител на южносуданското правителство.

Но управляващата в Република Южна Африка партия Африкански национален конгрес определи изявлението на Тръмп като "изключително обидно". Заместник-генералният секретар на АНК Джесе Дуарте каза, че развиващите се страни наистина изпитват трудности, но посочи, че и в самите Съединени щати има милиони хора без работа и достъп до здравеопазване. "Но ние не бихме направили такива неуважителни изявления", каза той.

Африканските медии и младите хора на континента също коментираха. "Това е красноречив пример за расизъм. Само това мога да кажа", заяви Ванги Мурагур, кенийски предприемач.

Някои решиха да иронизират изказването на Тръмп и да му отговорят. "Добро утро от най-прекрасната от страните мизерни дупки в света!!!", написа в Туитър водещата от южноафриканската телевизия Лийн Манас.

В Кения, икономическият център на Източна Африка, политическият активист Бонифас Мванги написа: "Моля, не бъркайте мизерните лидери, които ние африканците избираме, с нашия прекрасен континент", пише БТА.

Водещи новини

Още новини