Враждуващите страни в Либия се споразумяха

share

Враждуващите страни в Либия се договориха да продължат да работят за съставяне на правителство на националното единство като част от политическо решение за стабилизиране на северноафриканската държава, разяждана от беззаконие и въоръжен конфликт.

Това съобщи мисията на ООН в Либия, цитирана от АП. В изявление мисията (UNSMIL) днес съобщи, че двудневните преговори в Женева между враждуващите групировки в Либия под егидата на ООН са приключили. Участниците са се разбрали също всички въоръжени групи да се изтеглят от либийските градове. Те са обсъдили и "мерки за изграждане на доверие", включително чрез освобождаване на пленници, отваряне на затворените пристанища и гарантиране на безопасно и свободно движение, предаде БТА.

В Женева бяха поканени всички страни, ангажирали се с това Либия да стане стабилна и демократична държава по мирен път, отбеляза специалният пратеник за Либия на генералния секретар на ООН и шеф на мисията Бернардино Леон, цитиран от АФП. Нов кръг от преговори е предвиден за следващата седмица. На него ще бъдат поканени да участват и други враждуващи групировки, включително онези, които досега ги бойкотират.

Водещи новини

Още новини