Любомир Кючуков: Нетаняху не иска мир, иска да демонстрира сила и контрол

  • 08 октомври 2024 18:01

  • 493
  • 1
Любомир Кючуков: Нетаняху не иска мир, иска да демонстрира сила и контрол
© Кадър: Нова нюз

САЩ са единственият глобален играч, който разполага с ресурсите да окаже влияние в региона на Близкия изток. Те имат ресурс дотолкова, доколкото да възпрат военен отговор на Иран, но не могат да овладеят политическата ситуация в Израел. Това заяви в ефира на NOVA NEWS Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3014

По думите му едва ли Израел ще нанесе удар по ядрените съоръжения на Иран, особено след като Вашингтон категорично се изказа против подобна възможност.

Самият факт, че обсъждаме вероятността за атака по ядрени мощности показва колко се е променил начинът ни на мислене. Битовизираме възможността за ядрени конфликти. Изведнъж ядрената война обрасна с такива прилагателни като „тактически удар“. Тоест все едно почваме да свикваме с възможността това да се случи, вместо да се опитваме да го предотвратим, коментира експертът.

Относно изказването на президента Еманюел Макрон за налагане на военно ембарго на Израел, Кючуков напомни, че е нормално Франция да изпитва най-големи тревоги за ситуацията в Близкия изток, тъй като там тя има интереси, най-вече в Ливан.

Нетаняху към Макрон: Оръжейното ембарго ще укрепи оста на Иран

Според Любомир Кючуков за момента Бенямин Нетаняху не е готов да разговаря за мир, а точно обратното – иска да демонстрира сила, контрол и че владее положението.

Израел печели военно, но губи политически. Дори тези войни, които води Израел по всички фронтове, още утре да приключат по някакво чудо, ще се възпроизведат отново след 10-15 години, докато не се реши окончателно Палестинският въпрос, подчерта Кючуков и добави, че Израел успя с действията си да изгуби цялата международна подкрепа и симпатия, които имаше след нападението на „Хамас“ миналата година.

Последвайте канала на

Владимир Василев
493 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.08 | 21:22

1
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини