Заради подобен на ебола вирус: Започвчат да проверява пътниците от Руанда в САЩ

  • 08 октомври 2024 21:13

  • 807
  • 1
Заради подобен на ебола вирус: Започвчат да проверява пътниците от Руанда в САЩ
© Gettyimages

Във връзка с епидемията от вируса марбург в Руанда от следващата седмица ще бъдат проверявани пътниците, които пристигат в САЩ и са били там през последните 21 дни, съобщиха от Министерството на здравеопазването на САЩ.

Извън Руанда няма потвърдени случаи на заболяване от марбургски вирус - рядко, но смъртоносно хеморагично заболяване, подобно на ебола. Официалните власти заявиха, че понастоящем рискът за САЩ е нисък, предаде БТВ.

Въпреки това Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ ще започнат проверка на влизащите в страната граждани през седмицата на 14 октомври в опит да намалят риска от внос и разпространение на случаите.

Появи се ново смъртоносно инфекциозно заболяване

Издадено е здравно известие за пътуване от трето ниво, като се препоръчва на хората да преразгледат ходенето до Руанда, ако не е от първостепенно значение.

Изпращат се автоматични текстови съобщения на пътуващите със самолет, пристигащи от Руанда, за да сподели информация и инструкции.

Към понеделник в Руанда има 56 потвърдени случая на марбург, като 36 души са изолирани и се лекуват, а 12 души са починали, по данни на Министерството на здравеопазването. Много от случаите са при здравни работници.

Какви са симптомите на вируса?

Марбург е ортомарбургски вирус - който естествено се среща при плодоядните прилепи. Той е от същото семейство като вируса ебола. Марбург може да се разпространи от човек на човек, когато някой влезе в контакт с телесни течности от човек, който е бил заразен. Заразяването може да стане и след като има контакт с дрехите или спалното бельо на пациент.

Той не е въздушно-капков вирус като коронавируса, който причинява COVID-19, така че това го прави малко по-лесен за контрол, казват експертите.

Симптомите могат да се проявят до три седмици, след като някой е бил изложен на вируса. Заболяването обикновено започва с обрив и повишена температура. Хората могат да повръщат и да имат силно главоболие и мускулни болки. В тежки случаи пациентите могат да кървят от носа, венците и очите.

Тежката кръвозагуба може да доведе до шок и смърт в до 90% от случаите.

Няма специфични ваксини или лечения за Марбург. Поддържащите грижи се състоят в почивка и прием на течности.

Центърът за контрол на заболяванията и Световната здравна организация изпратиха в Руанда екипи от експерти, които да предоставят насоки и помощ на здравните работници в страната.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Шон Савет заяви, че правителството на САЩ работи в тясно сътрудничество с Руанда за овладяване на епидемията.

В препоръка от миналата седмица се призова доставчиците на здравни услуги в САЩ да следят за възможни симптоми на Марбург при пациенти, които имат история на пътуване, и да изолират тези, които имат симптоми и са изложени на висок риск от заболяването, докато не получат отрицателен тест. Пътуващите в района на епидемията се съветват да избягват да посещават здравни заведения, освен за спешна медицинска помощ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
807 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.08 | 21:21

1
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може-----> shout.to/maxpro

Добави коментар

Водещи новини