Южна Европа и Северна Африка се мобилизират срещу радикалния ислямизъм

  • 12 декември 2014 15:50

  • 1722
  • 0
Южна Европа и Северна Африка се мобилизират срещу радикалния ислямизъм
©

Министрите на отбраната от пет южноевропейски и пет северноафрикански страни се срещнаха в Гренада (Испания), за да "затегнат редиците си" в борбата срещу преки заплахи като радикалния ислям и незаконната имиграция, предаде БТА, цитирайки АФП.

В приключилата вчера двудневна среща на инициативата "5+5", която от 2004 г. полага усилия за укрепване на сътрудничеството между 10-те страни по западното крайбрежие на Средиземно море, участваха военните министрите на Испания, Франция, Италия, Португалия, Тунис, Мароко, Мавритания и Либия, а Алжир и Малта изпратиха представители. Обсъдени бяха "ислямският тероризъм, трафикът на наркотици, трафикът на хора, масовата незаконна имиграция", каза испанският министър на отбраната Педро Моренес, който предаде  ротационното председателство на инициативата на Тунис.

"Съвещанието ни се състоя в сложен контекст, когато възникват нови терористични заплахи", отбеляза туниският министър Гази Жериби. "Групата ни трябва да се заинтересува също от престъпленията, извършвани чрез интернет", допълни той. "Международният джихадистки тероризъм засяга пряко страните ни, както и държави, които не са част от инициативата", подчерта Моренес.

Участниците обърнаха внимание и на влошаването на ситуацията в Либия. Бихме искали да видим очертаващо се решение на кризата,  отбелязаха те в заключителната си декларация, изразявайки подкрепата си за легитимното правителство на Либия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1722 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини