Бан Ки-мун похвали френската офанзива в Мали

share

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун похвали френската военна интервенция в Мали срещу ислямистките бунтовници, предаде АП.

На първата пресконференция за годината Бан Ки-мун заяви, че "засега е невъзможен диалог" с ислямистките бунтовници и че решението на проблемите в западноафриканската страна в крайна сметка ще зависи от политически, дипломатически и военни средства. Той похвали френската военна интервенция в Мали с думите: "Поздравявам Франция за смелото решение да разположи войници след обезпокоителното настъпление на екстремистки групи на юг". Той определи Мали като политическо предизвикателство и каза, че "превратът и рухването на малийската демокрация са открили пътя за екстремистите". Според него успоредно с военните успехи трябва да има и усилия за пълно възстановяване на конституционния ред и законност.

За Сирия Бан Ки-мун заяви, че не вижда големи изгледи за спиране на гражданската война с дипломация. Генералният секретар на ООН е разговарял днес със специалния пратеник Лахдар Брахими. Хуманитарната ситуация в Сирия се влошава, милиони хора се борят да преживеят сурова зима при липса на храна и подслон, а над 650 000 души са напуснали страната, добави Бан.

Водещи новини

Още новини