В случай, че гледате старите си котлони със съчувствие и готвенето вече не е удоволствие, значи е време за промяна. Макар че през последното десетилетие индукционните котлони се появиха със замах на пазара и бяха хит, технологията има и своите противници.
По-долу ще ви запознаем с принципа на работа, предимствата и недостатъците на този тип котлони. Въпреки нашите полезни съвети, най-добре би било да се консултирате със специалист за електро услуги, който да ви посъветва и да извърши монтажа.
Как действа
За разлика от останалите котлони, индукционните загряват директно съда, в който приготвяте храна. Това става посредством високочестотен магнит, който създава електромагнитно поле и чрез индукция загрява поставения отгоре съд. Изключително важно условие е съдовете за готвене да са изработени от магнитопроводим материал, например желязо.
Вижте още: Шест идеи за уютна кухня, които ви връщат в детството
Предимства
Технологията на индукционния котлон си има голям набор от поддръжници и това има своите основания:
1. Най-големият плюс при готвенето с индукционен котлон е, че той ви дава възможност да контролирате прецизно температурата. Само за секунди можете да редуцирате или да увеличите топлината, подавана към ястието. Времето за реакция на котлона е толкова минимално, че ви позволява да променяте температурата неограничен брой пъти в рамките на едно готвене.
2. Икономичността е вторият силен показател на тази технология. Бързата реакция при променяне на степените за готвене ви гарантира, че няма да прахосате излишна енергия и така ще спестите пари.
3. Повърхността на индукционния котлон е безопасна и в това няма съмнение. Тя остава хладна през цялото време, независимо на каква степен сте я настроили. Това прави индукционния котлон изключително подходящ за домакинства с деца и за начинаещи готвачи.
4. Последният плюс, но не по важност, е, че може да закупите отделно само един индукционен котлон. Това ще ви спести място за съхранение. Друго предимство е, че може да го използвате както у дома, така и на пикници, излети и почивки, стига да разполагате с достъп до електричество, разбира се.
Вижте още: Готварски печки с уникален дизайн
Недостатъци
Както всяка технология, и тази има своите недостатъци, над които трябва да помислим преди да се решим на покупка.
1. Качествените индукционни котлони са относително скъпи и не са по джоба на всеки.
2. Друг важен момент е, че след като закупите индукционен котлон, трябва да се снабдите и с подходящата посуда за готвене, тъй като технологията изисква контакт със специална повърхност. Комплектите за готвене върху индукционни котлони са по-скъпи от обикновените тенджери и тигани.
3. Тази технология не е подходяща за домакинства, където често се подава ток с колебания в напрежението. Това може да доведе до смущения в готвенето и дори да повреди вашия котлон.
Вероятно сте се убедили, че индукционните котлони имат своите сериозни предимства, но и някои недостатъци. Ако все пак сме ви дали повод за размисъл и вече сте решили да си купите такъв, може да изберете своя модел и да потърсите специалист за електро услуги, който да монтира новата ви придобивка. Пуснете заявка, за да можете да получите офертите на професионалистите и да сравните техните профили и информация.