Д-р Ивайла Сопотлиева посочи с какво ще се храним в бъдеще при евентуален климатичен катаклизъм

pixabay
share

Заради климатичните промени изобилието на храна е под въпрос,  а човечеството трябва да търси решения на проблема с изхранването си. Най-засегнатят сектор ще бъде земеделието, но с него са свързани и всички останали отрасли. 

Процесите, които се случват не са случайни на фона на геоложкото минало на планетата ни, но в рамките на човешкия ни живот изглеждат много близки и страшни. Процесите се развиват все по-бързо, тъй като от една страна това, което се случва с околната среда променя климата, а от друга страна е човешката дейност, която има отражение на екологията. Това коментира пред Нова нюз д-р Ивайла Сопотлиева, инженер по храните. 

На първо място с промяната на климата намалява площта на обработваемите земи и съответно ще имаме много по-малък ресурс, от който да произвеждаме културите, от които имаме нужда. Вече се обезлесевят различни територии, което знаем как въздейства на въздуха, а от друга страна броят на населението расте и е необходима повече храна, коментира тя. 

Хенри Кисинджър и "Новият световен ред" - не е нещо ново

Едни драстични климатични промени биха се отразили на всички култури, тъй като всеки организъм се развива при оптимални условия, към които е привикнал. Така че промените ще се отразят на всичко. Това е глобален процес, свързан с типа храна, която сме свикнали да отглеждаме. При животните засягането няма да е така драматично, тъй като те са по-приспособими. Но смятам, че това е глобален процес на промяна, обясни тя. 

Растенията, които са по-устойчиви и адаптивни имат по-висок шанс за оцеляване. Предполагам, че тревистите растения ще имат по-лоша съдба, отколкото храсти и дървета, които са по-устойчиви. Също видовете, които имат свойството да складират повече вещества в резерв и да преживяват по-студен климат. Това са например картофите - те ще бъдат помалко засегнати. По-засегнати предполагам, че ще са зърнените култури, коментира тя. 

Според бъдещето на цзаместването на зърнените култури е в бобовите растения, тъй като е доказано, че култури като боб, леща, нахут съдържат голям брой и висококачествени аминокиселини, които биха могли до някаква степен да заменят тези, които си набавяме от месото в момента, посочи тя. 

Работи се също и с използването на насекоми, което се превърна в голяма сензация и тема, по която се спекулира изключително много. Идеята не е някой да ни кара да ядем живи скакалци, а от тях да се извлекат протеините, за да може той да бъде вложен в друг тип продукти, обясни тя. 

Водещи новини

Още новини