Енергиен експерт: Катаклизъм заплашва енергетиката ни

  • 07 юли 2017 18:56

  • 7024
  • 1
Енергиен експерт: Катаклизъм заплашва енергетиката ни
© БНТ

Трябва да се използват възможностите, които дават европейските директиви, нашите въглищни централи да продължат своя живот. Въпросът е свързан със значителни финансови усилия, които трябва да бъдат направени. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ енергийният експерт Антон Иванов по повод европейската директива, която повишава изискванията за изпусканите от централите вредни емисии.

Ако не се предприемат мерки, през 2012 г. трябва да започнем масирано да затваряме мощности, а нашата енергетика не е подготвена за това. Ще бъдем изправени пред катаклизъм. Най-лошият сценарий по темата е много тежък и краен. В следващите месеци трябва да бъдат направени систематични усилия за да бъде решен проблемът, подчерта Иванов.

По думите на енергийния експерт проф. Атанас Тасев имаме професионални политици в Европейския парламент, но нямаме проефсионални лобисти, ето защо се движим след събитията. Отдавна се знаеше, че ще бъдем задължени да заменим емисиите до 2050 г. и решенията ще бъдат болезнени. Ако няма дерогация, трябва да затворим централите. Опасността е абсолютна реална. По-рано имахме средни годишни норми, а сега се въвеждат почасови норми, които ще утежнят режимите на работа на енергийните мощности. Положителното е, че политическата ни класа се стресна, радвам се, че политиците разбраха, че ножът е опрял до кокала, заяви проф. Тасев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.17 | 10:44

1
А КОГА ВИ СЕ ГОВОРИ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ,ЩО СИ ОБРЪЩАТЕ ДУПЕТАТА И СЕ ПОДМИВАТЕ ...НЯМА КОЙ ДА ВИ ИБЕ ПЕДАЛИ...А БОКО ЩЕ НИ ИБЕ ВСИЧКИ ДОРИ С КОЖИЧКАТА СИ..ПЕДАЛА МУ ГРОЗЕН..

Добави коментар

Водещи новини