Избират най-дебелата кафява мечка

Twitter/X
share

В САЩ започна гласуването в ежегодния конкурс „Седмица на дебелата мечка“, за да бъде избран най-едрия екземпляр в Националния парк Катмай в Аляска, предаде ДПА. 

Паркът в югозападната част на Аляска е домакин на събитието за десети път. Рейнджърите са подбрали шест женски и шест мъжки животни, които ще се състезават онлайн. Хора от цял свят могат да гласуват и да определят коя е най-дебелата мечка в парка.

Гласуването продължава няколко дни. Първоначално мечката, която получи най-много гласове в рамките на ден, преминава в следващия кръг. След шест дни първите две мечки, получили най-много точки, отиват на финал. Победителят ще бъде обявен на 8 октомври. 

Миналата година почти 1,4 милиона души от цял свят гласуваха в конкурса, за да изберат победителя за 2023 г. - женската кафява мечка Грейзър (Grazer).

Тя ще се състезава отново, но е изправена пред силна конкуренция от страна на  кандидати от мъжки пол.

Америка избра най-дебелата кафява мечка на Аляска

През уеб камера на сайта на събитието феновете могат да наблюдават как кандидатите ловят сьомга. Освен това хората ще могат да видят снимки преди и след улова, които показват колко са напълнели животните през лятото. Мечките трупат мазнини, за да могат да преживеят месеците на зимен сън без да се хранят. 

Целта на този необичаен конкурс е да се повиши осведомеността за екосистемата и местообитанието на над 2000 кафяви мечки в района на националния парк Катмай и да се привлече вниманието към опасностите, пред които са изправени, като например изменението на климата, припомня ДПА, цитирано от БТА.

Водещи новини

Още новини