Нови археологически обекти бяха открити в община Лом

bulphoto (архив)
share

При изпълнението на проекта „Провеждане на теренно археологическо издирване на територията на община Лом", финансиран от Програмата за развитие на селските райони на ЕС с подкрепата на Община Лом и Местна инициативна група Лом, са открити и регистрирани много нови археологически обекти, съобщиха от местната администрация в Лом.

Проектът е изпълнен през миналата година, като преди това на археологическата карта на България на територията на община Лом са били регистрирани 14 археологически обекта, а след новите проучвания вече са на територията на общината са регистрирани 60 обекта. Някои от тях са сравнително запазени, но много са силно нарушени от интензивна иманярска дейност през годините.

Археологическите обекти са концентрирани на територията около южния бряг на река Дунав и двата бряга на река Лом. Най-старите от тях се отнасят към ранната бронзова епоха, в  края на IV хилядолетие пр. н.е. Те имат ясна концентрация в блатистите терени северно от селата Добридол, Сливата и Орсоя. Тук се намира и известният Орсойски некропол от късната бронзова епоха. Данните са от гл. ас. д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН, който през миналата година ръководеше теренните проучвания.

Ценни находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода

От Община Лом са коментирали пред БТА, че в Концепцията за интегрирани териториални инвестиции на територията на общините Лом, Димово и Оряхово е включен проекта на Община Лом „Повишаване на туристическата атрактивност на Северозападна България чрез проучване, разкриване, съхранение и популяризиране на Алмус - ранно и късноримски кастел” на стойност 6 600 000 лева. Общината очаква този проект да бъде финансиран заедно с два други проекта за популяризиране на културно-историческото наследство в другите две партньорски общини от Програмата за развитие на регионите 2021-2027 година.

Водещи новини

Още новини