Израелски археолози откриха най-ранните доказателства за библейската алена боя

  • 18 юли 2024 18:20

  • 2751
  • 0
Израелски археолози откриха най-ранните доказателства за библейската алена боя
© Getty images

Израелски археолози, които правят разкопки в Юдейската пустиня, откриха най-древните доказателства за библейската алена боя, съобщи Израелската служба за антиките, цитирана от БТА.

Рядкосрещаното парче плат, датиращо от преди 3800 години, и с размери близо два сантиметра, е открито в Пещерата на черепите североизточно от Йерусалим по време на разкопки, целящи запазване на находките от културното наследство и предотвратяване на кражбите на антики. Вълнените нишки на ресните са боядисани в червено, докато ленените нишки в основата са останали без цвят. Анализът показа, че платът датира от бронзовата епоха (1767-1954 г. пр. Хр.)

Аленочервеният цвят, споменат в Библията, наред с кралското синьо текейлет и лилавия архаман, се смята за едно от най-ценните и скъпи багрила в древния свят, с които според библейската заповед, са се боядисвали тъканите на Скинията и свещеническите одежди.

Израелски археолози откриха съд от слонова кост на 6000 години

Използвайки съвременни аналитични методи, включително високоефективна течна хроматография, за да определят произхода на багрилото, учените стигнаха до заключението, че червеният оттенък идва от насекомото Kermes vermilio, известно с производството на кермезинова киселина, която придава характерния червен цвят.

"В древни времена багрилото се е произвеждало от женската щитоносна въшка, която живее върху дъба кермес", обясни Наама Сукеник, куратор на колекцията от органични материали в Израелската служба за антики.

"Събирането на тези кермеси се е извършвало в много кратък период от време - един месец от годината, през лятото, след като женската е снесла яйцата си, но преди те да се излюпят, когато количеството на багрилото е било най-голямо. Краткият период, в който можеха да бъдат събрани, трудността при намирането им поради малкия им размер - между 3 и 8 мм, и цветовете - всичко това затруднява откриването им", допълни Сукеник.

Количеството на багрилото, което може да се получи от яйцата, е ограничено, обяснява тя, но "красивият ален оттенък, който може да се получи от тях за боядисване на текстил, прави използването им изключително престижно".

Откритието подчертава и взаимовръзката на древните общества. Въпреки наличието на местен вид щитоносни въшки в Израел, способни да произвеждат червено-оранжев цвят, изследователите установяват, че оцветителят на текстила идва от вид, разпространен в централното и източното Средиземноморие, което показва наличието на стабилни търговски връзки между регионите, заявиха учените.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2751 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини